Statsministeren på Yrkes-NM

Statsminister Erna Solberg lot seg begeistre av anleggsmaskførerlærlingene under Yrkes-NM på Hellerudsletta 24. oktober.

– Imponerende! utbrøt en engasjert Erna Solberg da hun så de dyktige lærlingene kjøre hinderløype med hjullaster.

Det gjelder å holde tunga rett i munne når man skal frakte en bøtte full av vann gjennom en ujevn hinderløype, forlengs og baklengs. (Foto: Runar F. Daler).

Det gjelder å holde tunga rett i munnen når man skal frakte en bøtte full av vann gjennom en ujevn hinderløype, forlengs og baklengs. (Foto: Runar F. Daler).

Presisjonskjøring

Tirsdag 24. oktober var dag to i det pågående Yrkes-NM. Første dag fikk deltakerne prøve seg på graving og nedsetting av en kum ved hjelp av to beltegravere. I dag var det parallell presisjonskjøring med hjullastere som sto på programmet. Og Erna Solberg fullgte spent med på deler av konkurransen.

Annonse

Espen Wicken fra Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) forklarte gangen i konkurransen for statsministeren. Deltakerne måtte først skifte fra skuffe til pallegaffel, for deretter å løfte et oljefat med en bøtte vann oppå. Denne skulle så manøvreres gjennom en løype uten å søle vann ut av bøtta. Deltakerne ble målt på tid og mengde vann som var igjen i bøtta, samt HMS og nøyaktigheten på selve kjøringen.

Her der det Stig Dybdahl i OKAB som måler hvor mye vann som har skvulpet under underveis i kjøringen. Jo mer som er sølt ut, jo mer legges til i totaltiden til deltakeren. (Foto: Runar F. Daler).

Her er det Stig Dybdahl i OKAB som måler hvor mye vann som har skvulpet ut underveis i kjøringen. Jo mer som er sølt ut, jo mer legges til i totaltiden til deltakeren. (Foto: Runar F. Daler).

Imponert

Statsministeren slo også av en prat med en av deltakerne i konkurransen, Ørjan Tangen Bakken (18) fra Steinkjer, som er lærling hos maskinentreprenøren Rune Bjørnes AS. Tangen fortale at han var mest glad i å kjøre gravemaskin, men Erna Solberg var ikke desto mindre imponert over innsatsen han viste på hjullasteren.

– Ja, det var imponerende. Særlig når du rygget tilbake mellom kjeglene. Du får trøste deg med at ute i jobb så er det ikke en bøtte med vann du skal kjøre rundt, sa hun med et smil.

Erna Solberg møtte en av deltakerne, Ørjan Tangen Bakken (18) fra Steinkjer. (Foto: Runar F. Daler).

Erna Solberg møtte en av deltakerne, Ørjan Tangen Bakken (18) fra Steinkjer. (Foto: Runar F. Daler).

I morgen er tredje og siste dag av konkurransen, før sammenlagtvinneren skal kåres. Da er turen kommet til parallell presisjonskjøring med dumper, hvor lærlingene må gjennom en svingete og humpete «hinderløype». Dette blir spennende!

Vedkubbestabling

Alle tre dagene blir det også gjennomført en konkurranse i stabling av trekubber. Dette er ikke en del av hovedkonkurransen, men det står nok en del ære og prestisje på spill likevel blant de ambisiøse lærlingene.

Erna Solberg var i godt slag på Hellerudsletta. Her sammen med Administrende direktør i MEF, Julie Brodtkorb og styreleder i MEF, Arnstein Repstad. (Foto: Runar F. Daler).

Erna Solberg var i godt slag på Hellerudsletta. Her sammen med administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb og styreleder i MEF, Arnstein Repstad. (Foto: Runar F. Daler).

Det er WorldSkills Norway som står bak hele arrangementet, med Utdanningsetaten i Oslo kommune og Akershus fylkeskommune er medarrangører. Maskinførerkonkurransene er det MEF og OKAB som står for.

Ifølge arrangørene er over 300 av landets dyktigste lærlinger og unge fagarbeidere med og kjemper om medaljer, heder og ære disse dagene på Hellerudsletta. Blant disse er 27 unge, lovende anleggsmaskinførerlærlinger.

2018 er for øvrig Yrkesfagenes år.

Vedkubbestabling er også et populært innslag, selv om det ikke er en del av hovedkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler).

Vedkubbestabling er også et populært innslag, selv om det ikke er en del av hovedkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler).