Hagearbeid om høsten

Nå skal hagen klargjøres for kulda. Med noen enkle grep kommer du til å takke deg selv når snøen smelter bort. (ANNONSØRINNHOLD).

(SPONSET ARTIKKEL – Denne artikkelen er betalt innhold fra Husqvarna.)

De solfylte sommerdagene er forbi, og nå er det ikke lenge igjen til vinteren er her for fullt. Selv om plantene i hagen har begynt å visne, så er høsten også en vakker årstid som krever sitt hagearbeid. Nå skal hagen klargjøres for kulda! Direkte spennende er det kanskje ikke, men med noen enkle grep kommer du til å takke deg selv når snøen smelter bort. Her er noen tips til hva som lønner seg å gjøre i hagen nå som høsten er her.

Annonse

Plenen

Ruskeværet setter sine preg, og det begynner å synes at plenen har sett bedre dager. Lite sollys, lave temperaturer og høy fuktighet er langt fra optimale forhold for gressplenen. Nettopp derfor er det nå lurt å gi den litt ekstra stell og næring. Dette innebærer blant annet å sørge for at løv ikke blir liggende for lenge på gresset. Ligger det for lenge hindrer du nemlig solskinnet fra å gjøre jobben sin, og gressplenen kan dessuten ødelegges av å ikke få tilgang på rikelig med luft. For å gi plenen ekstra næring er det lurt å spe på med litt høstgjødsel som hjelper gresset med å takle frost.

Nå skal hagen klargjøres for kulda. (Annonse/Foto: Husqvarna).

Nå skal hagen klargjøres for kulda. (Annonse/Foto: Husqvarna).

Planting

Høsten er en god tid for både omplanting og planting – så lenge du vet hva du bør plante. Blomsterløker trenger en litt kjøligere temperatur for å danne røtter, og det er derfor ideelt å plante dem nå om høsten. Når du først har plantet dem, ligger de bare og godgjør seg frem til de dukker opp om høsten. Enklere blir det nesten ikke! Det er ikke kun løk som kan settes ned nå, for høsten er også en ideell tid å plante både busker, trær og andre flerårige planter på. Har du lyst til å flytte litt på plantene dine? Nå har du muligheten, for om høsten har bakken både nok varme og fuktighet til at plantene og røttene kan venne seg til sine nye omgivelser.

Beskjæring

Når busker og kratt går fra grønne til gule, er tiden inne for å beskjære dem. Dette er ikke kun av estetiske grunner, men det hindrer dem også fra å visne. Hvor mye de bør beskjæres kommer an på hvilken type det er snakk om, men en tommelfingerregel er at du kan beskjære dem ned til omtrent en fjerdedel av den opprinnelige størrelsen. Det er også viktig at du fjerner løv som eventuelt dekker planten, for å holde den så sunn som mulig. Det er mye jobb som bør gjøres unna på høsten, og riktige hageredskaper er ofte en god hjelp. Hos Husqvarna kan du finne hekksakser, robotgressklippere, og alt annet du måtte trenge til høstens hagearbeid.

Høsting

Er du en av de heldige som har en egen grønnsakshage? Nå er det endelig tid for å høste godsakene! Det er verdt å merke seg hva som ble en suksess, og hva som kanskje ikke ble det, slik at du kan endre planene for neste sesong. Mens du er i gang med innhøstingen er det samtidig lurt å blande litt ny, næringsrik jord sammen med den gamle, for å legge til rette for gode avlinger i den kommende sesongen.