Gjenvinner vann fra pukk, betong – og vin

Hva har gruver, pukkverk, betongindustri, gjenvinning og vinproduksjon til felles? De benytter seg av Matec filterpresser. Returteknikk AS har nå fått agenturet på Matec i Norge og Sverige. Inkludert nye produkter for vasking av masser.

Returteknikk AS overtar nå agenturet på Matec filterpresser i Norge og Sverige.

Hvis du er noenlunde inne i prosesser som rensing og gjenvinnig av spillvann, så vet du nok hva det er snakk om. Er det ukjent, så er det bare å lese videre.

Annonse

Matec global markedsleder

Matec i Italia er i følge en pressemelding fra Returteknikk AS markedsleder i verden på vannbehandling og rensing av vann med filterpresse.

Bare de siste to årene har Matec levert 250 filterpresser globalt.

– Kjente referanser er for eksempel de største gruvene i Brasil og oppryddingen etter Costa Cordia-ulykken i Italia, sier daglig leder Eirik Enerstvedt i Returteknikk AS.

Eirik Enerstvedt (t.h.) i Returteknikk AS sammen med Matteo Goich.

Matec eies av de to kameratene Matteo Goich og Massimo Bertolucci. De har holdt sammen siden barneskolen, og driver nå et stort internasjonalt selskap sammen med hovedsete i Massa utenfor Pisa. De viktigste markedsområdene er rensing og gjenbruk av spillvann fra gruver, sand og pukkverk, betong, resirkulering, keramikk og glass.

Men det blir også brukt i lokal vinproduksjon.

Solid leverandør i Skandinavia

Matec har allerede et 20 talls filterpresser i Norge og Sverige. De er enten levert direkte, eller via andre leverandører av vaskeanlegg som CDE og Terex Washing Products. Nå har altså Returteknikk AS fått agentur direkte hos Matec.

– Nå er vi direkte hos produsent. Dette gjør at vi får tilgang på den høyeste kompetanse og de beste prisene. Da er vi der vi skal være i næringskjeden, sier Enerstvedt.

Matec vaskeanlegg.

Matec produserer selv alle hovedkomponenter, og har egen elektroavdeling som bygger styresystemer for å unngå vanskelige grensesnitt i anleggene. Store deler av anleggene til Matec leveres i rustfritt stål. Enerstvedt har stor tro på de produktene.

– Matec har spesialisert seg på høy kvalitet innen rensing av både rent og forurenset vann. Det har blitt helt nødvendig og lovpålagt i de fleste industrier. Vi leverer nøkkelferdige teknologiske produksjonslinjer, helt fra filterduker til vaske- og vannbehandlingsanlegg, sier han.

Vaskeanlegg for forurensede masser

Nylig lanserte Matec en ny avdeling som designer, bygger og leverer komplette vaskeanlegg for pukk, sand, grus og returmasser fra byggeplasser.

Pålegg om levering av masser til gjenvinning bør være kjent for de fleste. Med vasketeknologi kan forurensede masser gjenvinnes til verdifulle varer i stedet for å kjøres i deponi.

Matec er et privat eiet selskap med høyt fokus på produktutvikling og service. Her er det i følge Enerstvedt korte linjer rett til de to eierne.

Lokal ledelse

– Alt overskudd blir investert i produktutvikling og forbedringer, som alltid har vært Matteo og Massimo hovedmål. Tross mange forespørsler om oppkjøp har de fortrukket å ha bedriften med lokal tilknytning og ledelse, sier han.

Returteknikk AS er et nyopprettet datter selskap av Mineralteknikk AS. Selskapet fokuserer på produkter til avfallsgjenvinning og resirkulering. Lokaliseringen er på samme sted i Ålgård, og de to selskapene har felles lager og servicepersonell.