Bærbar vinsj på batteri

Den veier under ti kilo, bæres i en bag, yter opptil 1 000 kilo trekkraft – og går på 82V batteri. Dette er siste nytt fra Portable Winch.

Nå har den første (?) mobile gangspillvinsjen på batteri sett dagens lys. Det er alltid farlig å omtale noe som «først i verden», men kanadiske Portable Winch Co i Quebec insisterer på at deres PCW 3000 Li er verdens første batteridrevne gangspillvinsj.

Batteridrevet trekkvinsj

Det er en batteridrevet versjon av en tilsvarende bensindrevet vinsj de har fra før. Nå har Portable Winch Co utstyrt den med en elektromotor og en Powerworks batteripakke på 82 Volt. Batteriene kommer fra Powerworks, og er av samme type som brukes i en serie gartnerredskaper derfra.

Annonse

– En miljøvennlig trekkvinsj som krever null vedlikehold. Den er alltid klar til bruk, sier Halvor Sannes.

Hans selskap HSX Maskinutvikling AS har det norske agenturet på den nye trekkvinsjen.

700 kilo kontinuerlig trekkraft

Det er kraftig krabat, dette. Trekkraft på inntil 1 000 kilo kortvarig og 700 kilo kontinuerlig bør dekke mange behov.

Leveres i sett med diverse utstyr. (Foto: Produsenten)

Likevel er den lett: Vinsjen veier beskjedne 9,5 kilo inkludert batteri. En medfølgende bag har plass til både vinsj, batterier, karabiner, kasteblokk, tau og og slings.

Selv med alt det oppi bør bagen fortsatt være greit bærbar.

Vel framme og rigget opp på standplass eller arbeidssted får man her en vinsj som trekker med 11,6 meter per minutt.

Ubegrenset taulengde

Ettersom det er en gangspillvinsj kan man trekke med akkurat så langt tau du vil. Tauet bare løper rundt trommelen med konstant kraft og fart, og legger seg i en haug. Tauet skal ikke vinsjes inn og legges på trommelen.

Ett batteri på 2,5 Ah gir i følge produsenten en arbeidstid på 90 minutter. Det vil si en drøy kilometer tau, kjapt regnet med teoretisk og forenklet journalistmatematikk.