Xcentric skuffer og vibrorippere inn hos Markir

Markir AS utvider menyen. Tar inn Xcentric vibrorippere og knuse- og sikteskuffer. Den spanske produsenten grisekjører utstyret i egen entreprenørdrift for å plukke bort alle feil og mangler.

KRISTIANSAND: Utstyrsleverandøren Markir AS utvider sin satsing innen segmentet knuse- og sikteskuffer. I den forbindelse har selskapet inngått en avtale som norsk forhandler for spanske Xcentric Ripper International.

Xcentric til Norge

– Vi vil tilby knuse- og sikteskuffer samt vibrorippere til kunder over hele Norge. Xcentric har en rekke patenterte løsninger i sine produkter. De ligger godt foran konkurrerende produsenter med hensyn til kvalitet, produktivitet og rent teknologisk, er den ubeskjedne attesten daglig leder Peder M. Kvamme i Markir AS gir sin nye leverandør.

Annonse

Xcentric Ripper International er en spansk produsent av knuse- og sikteskuffer, og – i følge Kvamme – den opprinnelige produsenten av vibrorippere basert på slagteknologi.

Selskapet med 80 ansatte på to fabrikker holder til nord i Spania, i Vitoria-Gasteiz like ved Bilbao. Selskapet er privateiet av direktør Javier Aracama, som etablerte bedriften i 1990.

På disse to fabrikkene produserer Xcentric alle sine produkter, fra start til finish. Nye produkter utvikles kontinuerlig. Utvikling og testing foregår hos søsterselskapet FNL, en spansk entreprenør heleid av Xcentric.

Grisekjører i egen entreprenør

– Det er ikke våre kunders oppgave å teste ut nye produkter. Det gjør vi selv. Jeg har et brennende ønske om å “grisekjøre” utstyret fullstendig. Bare slik kan vi plukke bort alle feil og mangler, sier direktør Javier Aramaca i pressemeldingen fra Markir.

Her kan vi også lese at Xcentric har et par godbiter på menyen for de som liker det stort og tungt. Deriblant verdens største knuseskuffe, XC60. Den er for bæremaskiner på 60-85 tonn, og har en egenvekt tett på 11 tonn.

Her finner i også verdens største sikteskuffe, XS50. Den har en egenvekt på 5,5 tonn, og er for noe mindre bæremaskiner på 37-55 tonn.

Vibroripper

Xcentric vibroripper.

Xcentric vibroripper. (Foto: Produsenten)

– Hjertebarnet til eier Aracama er uansett vibroripperen. Vibrorippere benyttes enkelt forklart på same måte som en konvensjonell pigghammer, men har I tillegg en rekke andre bruksområder takket være sine robuste og ukompliserte byggeform, sier Peder Kvamme.

Ikke så teknisk klargjørende, kanskje. Men en titt på en av de flere hundre videoene som finnes av Xcentrics vibrorippere på Youtube sier litt mer. (Artikkelen fortsetter under videoen)

Anlegg og gruve

Vibroripperne leveres i to serier, for hhv bruk i anlegg og gruver. De finnes i 15 størrelser, for alt fra åttetonnere opp til 150 tonns kjempemaskiner.

– Vibroripperne kan leveres til de fleste applikasjoner og bruksområder. Riving, brudd, veibygging, grøfting i tele uten tinebehov, under vann og ellers alt en pigghammer klarer. Produktivitet er målt og bevist til å være ca 2-5 ganger så høy som en pigghammer, avhengig av steinens beskaffenhet. Det går i hovedsak på hardhe, sier Kvamme.

Alle produkter produseres utelukkende i Hardox 400 fra svenske SSAB, og leveres med hydraulikkmotorer fra Parker og FAG-lagringer.