40-tonnere kan brukes til mer enn å øse stein med. Nå har Rototilt laget verdens største tiltrotator, og en skuffeserie med en finesse du oppdager først når skuffa ryker.
Rototilt R9 er en gigant som forvandler også større gravemaskiner på 30-40 tonn til fleksible og sterke redskapsbærere.
– Dette er en tiltrotator med enestående kapasitet og som gjør virkelig store gravemaskiner mer effektive. Perfekt for oppdrag der det kreves ekstra muskler og kapasitet, sier produktsjef Sven-Roger Ekström i Rototilt.
Kraftige saker
Rototilt R9 er konstruert med en bruddstyrke på 500 000 Nm. Sier deg ikke så mye kanskje?
Vel, dette er kraftige saker. R9 har en helt nyutviklet hydraulikk for store oljemengder og et kraftig snekkegir med doble hydraulikkmotorer.
Dette skal tåle store påkjenninger og gi maksimalt dreiemoment.
Rototilt R9 kan også brukes med styresystemet ICS og sikkerhetslåsen SecureLock.
Korrekt tilkoblet
Sistnevnte sørger for at redskapen alltid er korrekt tilkoblet. Rototilt R9 har også ILS sentralsmøring.
I likhet med andre tiltrotatorer har R9 ikke innebygget idiotsikring. Det må påregnes behov for at førere av 40-tonnere med denne montert bruker huet ved hardt arbeid i stein.
– Vi tror tiden er veldig moden for å begynne å bruke tiltrotatorer på større gravemaskiner enn det som har vært vanlig tidligere, sier Sven-Roger Ekström.
Små gravere
I den andre enden av skalaen finner vi Rototilt R1, til små gravere 1,5-3,5 tonn. Den har samme finesser som sine større brødre – unntatt én ting.
Den har integrert svivel, og større fleksibilitet med ulike styresystemer enn forgjenger RT10. Den integrerte svivelen takler høyere trykk, og den nye tilten kan levere høyere oljefløde til oljekrevende redskaper gjennom ekstrafunksjonen.
Produsenten selv omtaler det som en stor nyhet ved Rototilt R1 at den kan bruke styresystemet Innovative Control System (ICS), med et tilhørende display som gir oversikt og mulighet til enkle justeringer. Det eneste R1 mangler – sammenlignet med de større R-enhetene – er Securelock innebygget sikkerhetslås i redskapsfestet.
Skuffer med innebygget bruddanvisning
Det er en god stund siden Rototilt først fortalte at de også tilbyr skuffer, men disse har ikke blitt tatt inn til Norge.
Før nå.
Nå har de gitt skuffeprogrammet en «makeover». Endringene er signert norske Kenneth Aslaksen, skuffedesigner med fartstid fra Gjerstad.
Skuffene blir produsert av solide materialer. Aslaksen har lagt inn en ny finesse i designet på skuffene. Den finessen ser du fint lite til, inntil den dagen skuffa ryker.
Her er det nemlig lagt inn en spenningsfelle – eller en bruddanvisning, om du vil – som gjør at et brudd skal oppstå på et sted som er lettere å sveise enn helt inne ved grinda.
– Alle skuffer slites, og ryker til slutt. Det er bare et spørsmål om tid. Hvis det ryker inne ved grinda er det vanskelig å reparere. Brudd her ute er lettere å sveise, sier Kenneth Aslaksen.