Største nyhetslansering i Brokks historie

Svenske Brokk lanserte i vår fire nye rivningsroboter på én gang. Tre på strøm og én på diesel. Hver av dem med tilhørende betongsakser og hammere.

PARIS: – Det er den største nyhetslanseringen i vår historie, sier en stolt administrerende direktør Martin Krupica i Brokk AB.

Selskapet laget sin første improviserte rivningsrobot for drøyt 40 år siden. Siden har det gått med en stadig økende utviklingstakt.

Annonse

Nå introduserer Brokk altså fire nye maskiner samtidig. Det fant sted på Intermat-messen i Paris. Uken etter var noe av utstyret å se også på Vei og anlegg i Oslo.

Mer kraft

Fellestrekket ved de fire nye maskinene er at de har mer krefter og bærer større og tyngre utstyr (hammer og saks) enn maskinene de erstatter.

  • Brokk 170. Erstatter 160. Holder seg under to tonn, inkludert utstyr. Mer kraft, tyngre og sterkere utstyr men likevel ca samme vekt. Kjører på 32A sikring.
  • Brokk 200. Ny størrelse. Ca 2,1 tonn uten utstyr. Kompakt størrelse, bare en liten tanke større enn 170. Likevel rekkevidde og krefter som i modellen 380.
  • Brokk 300. Erstatter 280. 3,6 tonn uten utstyr. Mer krefter og tar 150 kg tyngre utstyr enn 280. Rekkevidde inntil 6,5 meter.
  • Brokk 520 diesel. Erstatter 400 diesel. 5,5 tonn uten utstyr. Mer krefter, og tar 200 kg tyngre utstyr enn 400.

– Vi anslår selv ca 50 prosent mer krefter i den nye dieselmaskinen. Men vi har hatt den på prøve ute hos kunder som melder om dobbel styrke. Den er et råskinn, sier Brokk-sjefen.

Brokk riverobot

RIVEROBOT: Brokk lanserer fire nye maskiner på én gang.

Under skallet

En viktig del av nyhetslanseringen sitter under de gule skallene. Produsenten selv kaller det «Brokk Smart Consept».

Hvis vi skreller vekk all selger-retorikken består Smart Consept av omtrent dette:

  • Drivlinje, elektro og hydraulikk i den nye generasjonen åpner for motorer med større effekt. Eksempel: Øker fra 22 til 37 kW i samme fysiske størrelse maskin.
  • EL-anlegget er forenklet. 70 prosent (!) av kablene er ryddet bort.
  • Vedlikeholds- og reparasjonspunkter er lettere tilgjengelig. Maskinene tåler mer juling, og det er lettere å reparere i felt.
  • Fjernstyringen er uendret, basert på radio i 400 mhz-båndet. Det er dyrt, men har god rekkevidde og er sikkert mot forstyrrelser.

Nye verktøy

Samtidig med de fire nye maskinene lanserer Brokk en serie verktøy til rivningsrobotene. Det vil si betongsakser og pigghammere, i størrelser tilpasset de enkelte maskinene.

Betongsaksene er som før fra søsterselskapet Darda, men har blitt større i kjeften og fått mer krefter å tygge med. Brokk lanserer også en ny serie pigghammere, under sitt eget navn. Hammerne er som før laget av Atlas Copco, men har blitt tilpasset og optimalisert til hydraulikken i Brokk-maskinene.