100 borerigger på snart 40 år

Entreprenør Rolf Jørgensen kjøpt rundt 100 borerigger fra Sandvik. Den første for snart 40 år siden, i 1981. Hver eneste rigg er levert av samme selger. Her leveres Nord-Norges første Sandvik Ranger DX800i.

Tekst og foto: Erik Jenssen 

SENJA: Både kjøper og selger var stolte over leveransen til entreprenør Rolf Jørgensens prosjekt i Sifjord på Senja i midten av mars.

Annonse

– Den nye Ranger DX800i innevarsler en ny generasjon borerigger, både hva arbeidskapasitet og teknologi angår, sier Lars Landrø i Sandvik.

Større svingradius

Sandvik Ranger DX800i, Sifjord på Senja

NY: Nye Ranger DX800i innebærer flere viktige fremskritt, ikke minst 290 graders svingradius. Sandvik har levert to slike rigger i Norge, og mange flere er på tur.

Med 180 graders svingradius, tilbød også forrige modell god kapasitet, men nå er denne økt til hele 290 grader. Dermed får man satt enda flere hull per maskinforflytning.

Den nye Rangeren er også den første som tar i bruk canbus-styring på alle funksjoner. Det innebærer at funksjoner som var spredt på ti hendler i den forrige hytta nå er samlet i to.

Erstatter ikke folk

Tommy Jørgensen

Førermiljøet i Ranger DX800i er oversiktlig, moderne og ikke minst støysvakt. Daglig leder Tommy Jørgensen liker at kraftig glass og annen demping har fått desibelnivået under fullt arbeid ned til 73,5.

– Ved at du nå styrer maskinen gjennom følere og sensorer, vil motoren hele tiden forholde seg til hvor mye kraft som trengs i forhold til jobben som utføres. Det er også automatikken som kjører selve boreprosessen, og som tar seg av alle de oppgavene operatøren tidligere satt og gjorde med handlene, sier Tommy Jørgensen.

Han er sønn av gründer Rolf og daglig leder i selskapet. Han og broren Stian vil være de som bruker nymaskinen mest i starten. Han har store forventninger til at en mer automatisert hverdag vil gi utslag i effektiviteten.

– Men automatikken erstatter ikke behovet for en erfaren mann i hytta som følger med at alt går rett for seg. Å kjøre borerigg er ikke noe man utdanner seg til. Det er trening, trening, trening, slår Rolf Jørgensen fast.

En annen verden

Maskinen er den første som blir levert i Nord-Norge, og selger Lars Landrø syntes det var ekstra stas at det var akkurat Rolf Jørgensen som ble første kunde. De to har nemlig hatt en relasjon helt tilbake til 1981, da Rolf etter tre års boring med håndmaskiner tok steget over i en ny verden og investerte i en av landsdelens første borerigger.

– Til én million kroner! Det var store penger den gangen, ler de to.

Til sammenligning koster riggen som nå ble levert drøye fem millioner, og er finansiert med renter som må ha fremstått som ville drømmer for en som bygget opp sin virksomhet på det harde åttitallet.

Mer enn pris

I dag ler de to godt av teknologien fra 1981. Men de er skjønt enige om at alt har sin tid.

Siden leveransen av den første riggen har Rolf Jørgensen AS kjøpt rundt 100 rigger, og har vært gjennom hele produktserien med navnene Commando, Dino, Tiger, Pantera og Ranger. Maskinene har vært fra 3,5 til 22 tonn, og skiftet ut relativt hyppig.

– Jeg synes det er godt å ha nytt og skikkelig utstyr, og bytter gjerne inn gammel materiell mot nytt etter to- tre år mens det ennå har verdi i bruktmarkedet.

– Du må ha vært fornøyd siden du har vært så trofast opp gjennom årene?

– Ja, det har jeg selvsagt vært. Det finnes jo andre merker også som leverer gode produkter, men for meg har det ikke bare handlet om pris og merke, men også det å ha en leverandør å stole på. Gode relasjoner betyr mye når man gjør innkjøp, slår Jørgensen fast.