Her blir det lettere å være dumperkuskens høyre hånd

Dette er fra hytta i en ny generasjon Cat midjstyrte dumpere 730 og 735. Utvendig er de omtrent som før. Forbedringene sitter i og under hytta – og i dumperkuskens høyre hånd.

Cat midjestyrte må kunne kalles gamle kjenninger på norske anlegg. 745 har kommet i ny generasjon. Der har første maskin allerede blitt levert i Norge, til Veidekke. Nå kommer også 730 og 735 i ny generasjon.

Utvendig er skal man være litt kjenner for å se forskjellen. Den mest synlige endringen utvendig er at bokstaven har blitt borte, akkurat som på graverne. Nå står det kun 730 eller 735 på siden av kassa.

Annonse

Men hytta er faktisk ny. Mye av det innvendige i hytta er nytt. Under hytta er motorene nye, og det er gjort viktige forbedringer i elektronikk og assistentsystemer for å gjøre førerens jobb enklere.

Førermiljøet

Førermiljø 730 og 735 dumper.

La oss ta førermiljøet først. En av de mest signifikante nyhetene er en ny kombinert gir- og tippkontroll. På én og samme spak velger føreren kjøreretning og tipp. Giret er med selve spaken, som før. Tippen styres med en liten spak/bryter i forkant av denne.

– Effektiv kontroll av maskinen med én spak. Dette skal gjøre kjøringen mindre anstrengende for fører og lettere automatisere repetitive oppgaver, sier Caterpillar i en pressemelding.

Manuell eller automatisk tipp

Føreren kan enkelt velge manuell eller automatisk tipp. Velger man automatisk vil elektronikken sette på ventebrems, sette giret i fri, turtallet på høy tomgang og tippe kassa til maks tippvinkel. Like enkelt går det slippe ned igjen.

Enkelt å velge manuell eller automatisk tipp, uten å flytte hånda.

I begge retninger har tippen en automatisk «cushioning» som demper tipphastigheten nær toppen bunnen for å unngå slag.

Det har også skjedd en hel del annet i førermiljøet:

 • Vindu som gir bedre sikt bakover, uten sikthindrende stolpe som på C-serien. Mulig pga nytt design av ROPS-strukturen. (ROPS = Roll Over Protection Structure).
 • Lettere dør, med lukkeassistanse og bedre tetting mot støv.
 • Innvendig støynivå 7 dB lavere enn C-serien. Nå 72 dB.
 • Infrarødt glass i vinduer (ekstrautstyr), reduserer soloppvarming.
 • Vinduer på begge sider som kan åpnes for lufting og kommunikasjon.
 • Mer avansert inneklimaanlegg og førerstol med minne på varme og kjøling.
 • Belysning i inngangspartiet, med bryter som nås fra bakken.
 • Belysning i kassa (ekstrautstyr).

Lavere tomvekt

Cat 735 dumper

Mindre synlig, men ikke mindre viktig, er endringer i struktur og elektronisk styring. Dumperne har vært en tur på slankeleir i utviklingsprosessen. Der har lagt igjen 22 prosent av tomvekten. Dermed skal man kunne flytte mer tonn per liter diesel.

De nye dumperne har flere assistentsystemer som skal gi bedre sikkerhet, men det er litt uklart om dette er nytt nå eller også var på forgjenger C-serien.

 • Detect / Stability Assist system, overvåker helningsvinkel, varsler fører når det nærmer seg grensene og stopper tippen hvis maskinen står i vinkel som kan resultere i velt.
 • Advanced Automatic Traction Control system, som aktivt styrer diff-sperrer og gasspådrag for å unngå spinn.
 • Maskinene skal kunne leveres med vektsystemet Cat Connect Payload, som veier last og viser lastestatus til graverføreren med lys på dumperens hyttetak. Dette kalles også Cat Performance Monitor (CPM).

På Vei og anlegg kan du selv se en 745 med CPM.