Norges beste!

I en konkurranse preget av svært høyt ferdighetsnivå vant Tor Eivind Kristiansen fra Solør vgs. i Hedmark til slutt en overlegen seier i skole-NM i anleggsmaskinkjøring.

Det offisielle skolemesterskapet i anleggsmaskinkjøring gikk av stabelen 12. april på Solør videregående skole, avdeling Våler. Deltakerne konkurrerte med dumper, hjullaster og gravemaskin.

Alle 12 deltakere, fra venstre: Tor Ånund Haugo (Telemark/Nome vgs.), Harald Skjelland (Vestfold/Re vgs.), Bjørn Martin Fladvad (Trøndelag/Åfjord vgs.), Paul Einar Kristiansen Gjernes (Aust-Agder/Sam Eyde vgs.), Emil Lillevik (Finnmark/Kirkenes vgs.), Tor Eivind Kristiansen (Hedmark/Solør vgs.), Torstein Kolle (Hordaland/Os vgs.), Daniel Bertelsen Johnsen (Nordland/Fauske vgs.), Simen Endresplass (Akershus/Skedsmo vgs.), Gisle Gravdal (Rogaland/Øksnevad vgs.), Andreas Tegner (Østfold/Kalnes vgs.) og Nikolai Ullebø Skår (Sogn og Fjordane/Mo og Øyrane vgs.). (Foto: Runar F. Daler).

Alle 12 deltakere, fra venstre: Tor Ånund Haugo (Telemark/Nome vgs.), Harald Skjelland (Vestfold/Re vgs.), Bjørn Martin Fladvad (Trøndelag/Åfjord vgs.), Paul Einar Kristiansen Gjernes (Aust-Agder/Sam Eyde vgs.), Emil Lillevik (Finnmark/Kirkenes vgs.), Tor Eivind Kristiansen (Hedmark/Solør vgs.), Torstein Kolle (Hordaland/Os vgs.), Daniel Bertelsen Johnsen (Nordland/Fauske vgs.), Simen Endresplass (Akershus/Skedsmo vgs.), Gisle Gravdal (Rogaland/Øksnevad vgs.), Andreas Tegner (Østfold/Kalnes vgs.) og Nikolai Ullebø Skår (Sogn og Fjordane/Mo og Øyrane vgs.). (Foto: Runar F. Daler).

Sammenlagtvinneren ble altså Tor Eivind Kristiansen, som nå kan smykke seg med tittelen norgesmester. På andre plass kom Torstein Kolle fra Os vgs. i Hordaland, mens Gisle Gravdal fra Øksnevad vgs. i Rogaland sikret seg tredjeplassen.

Annonse

Ikke lærlinger

Skole-NM skiller seg ut fra andre yrkeskonkurranser (som Yrkes-NM) ved at de kun er for skoleelever, først og fremst på Vg-2 nivå. Konkurransen er altså ikke åpen for lærlinger. Tidenes første Skole-NM ble arrangert i april 2017 og var svært vellykket. Konkurransen i år var nok om mulig enda tøffere, da enda flere deltakere var med. Hele 12 fylker var representert med hver sin deltaker her på Våler i år, mot ni fylker i fjor.

VANNSØL: Her velter vannbøtta under hjullasterkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler).

Oops! Her velter vannbøtta under hjullasterkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler).

Høyere ferdighetsnivå

– Ferdighetsnivået i år er nok enda litt høyere enn det var i fjor. Det ser vi blant annet ved at konkurransen går raskere å gjennomføre nå enn i fjor, til tross for at vi er tre flere deltakere, forteller Henning Olsen, avdelingsleder ved Solør videregående skole.
– Fordi det er flere deltakere med i år har vi lånt inn to gravemaskiner i stedet for en, slik at selve gjennomføringen skulle gå smidig for seg. Nytt av året er også at alle får kjøre to runder med dumperen, sier han.

IMPONERT: – Jeg lar meg stadig overraske og imponere over hvor dyktige skoleelevene er., sier Geir-Inge Mosling, opplæringskonsulent hos Opplæringskontoret for Anleggs- og bergfagene (OKAB). (Foto: Runar F. Daler).

IMPONERT: – Jeg lar meg stadig overraske og imponere over hvor dyktige skoleelevene er., sier Geir-Inge Mosling, opplæringskonsulent hos Opplæringskontoret for Anleggs- og bergfagene (OKAB). (Foto: Runar F. Daler).

Yrkesfagenes år

Kun én kandidat fra hvert fylke kan delta i skole-NM, og det har vært fylkesvise kvalifiseringsrunder i forkant. Det er ingen aldersgrense, men alle deltakerne må gå ordinært løp i den videregående skole (dvs. ingen voksne deltakere som går komprimerte løp).

Det er WorldSkills Norway som står bak arrangementet, som mottar midler fra Kunnskapsdepartementet. I år er det også bevilget litt ekstra midler i og med at det er Yrkesfagenes år i 2018.

KUM: Nedsetting av kum i gravemaskinkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler).

KUM: Nedsetting av kum i gravemaskinkonkurransen. (Foto: Runar F. Daler).

Imponert

– Jeg lar meg stadig overraske og imponere over hvor dyktige skoleelevene er. Vi så det i fjor også, at nivået på maskinkjøringen er skyhøyt blant disse elevene. Så er de jo også plukket ut som de beste fra sine respektive fylker, sier Geir-Inge Mosling, opplæringskonsulent hos Opplæringskontoret for Anleggs- og bergfagene (OKAB). Han var også en av dommerne under konkurransen.

– Hvis noen av elevene her ikke har fått seg lærlingplass ennå, så anbefaler jeg maskinentreprenørene der ute til å kjenne sin besøkelsestid, slår han fast.

NØYE: Rune Lia, opplæringskonsulent i OKAB, og Henning Olsen (t.h.), avdelingsleder ved Solør videregående skole, diskuterer scoringsskjemaet underveis i konkurransen. (Foto: Runar F. Daler).

NØYE: Rune Lia, opplæringskonsulent i OKAB, og Henning Olsen (t.h.), avdelingsleder ved Solør videregående skole, diskuterer scoringsskjemaet underveis i konkurransen. (Foto: Runar F. Daler).