Høytflyvende rørfornying på Akershus festning

For å få utført gravefri ledningsrenovering på Akershus festning måtte NCC løfte 21,5 tonn biler og utstyr med en 160-tonns mobilkran over festningsmuren og inn på området.

For å få bukt med rusten og dårlig vannledning til Akershus slott, startet NCC tirsdag 20. april arbeidet med renovering av en 150 millimeter vannledning inne på festningområdet, et oppdrag som utføres for Forsvarsbygg.

Med NCCs gravefrie metode PU-Liner, som ifølge NCC er en ett hundre prosent No Dig-metode, blir 65 meter vannledninger renovert fra kum til kum.

Annonse

– Vi er svært glade for å kunne utføre denne jobben. Våre gravefrie metoder for rehabilitering og vedlikehold av ledninger No Dig, kommer virkelig til sin rett på et historisk og vernet område, sier prosjektleder Øyvind Enger i NCC Infrastructure Norge, i en pressemelding fra selskapet.

Over festningmuren

For å få det nødvendige utstyret på plass for selve renoveringsjobben inn på festningsområdet, måtte to anleggsbiler på henholdsvis 6,5 og 15 tonn tirsdag kranheises over den 16 meter høye festningsmuren, en operasjon av noe spesiell karakter.

– Dette var den eneste muligheten for å få tilgang til vannledningen. Borgmuren er ikke akkurat bygget for moderne lastebiler, sier Enger.

Tillater ikke graving

Byantikvaren tillater ikke graving på festningsområdet, så denne gravefrie renoveringsmetoden var avgjørende for Forsvarsbygg. Selve rehabilitereingsarbeidet ble utført på under ett døgn. Da var ledningen renset og belagt med 6 mm PU-Liner innvendig. Vannledningen hadde hull som ble tettet, og er nå klar for å forsyne friskt vann til celebriteter og andre som måtte besøke Akershus slott og festning.

– ­PU-Liner-metoden er unik. Det består av en to komponents Polyuretan som herder på 30 minutter. Vannledningen kan dermed settes i drift innen en time. PU-Liner brukes på drikkevannsledninger fra kum til kum, og er en hundre prosent No Dig-metode benyttet av mange kommuner i Norge, sier Øyvind Enger.

Prosjektleder Rune Sandli i Forsvarsbygg er tilfreds med rørfornyingen på festningen.

–  Vi er fornøyd med å ha fått gjennomført renoveringen av vannrørene inne på festningsområdet uten graving på fredet område, sier Rune Sandli.