Nå er det slutt for denne

Den har tiltet og rotert på norske 20-30 tonns gravere i over 20 år. Nå blir Engcon EC30 «pensjonist».

Engcon kunngjør i en pressemelding at serieproduksjonen av EC233 – Engcons kraftigste tiltrotator, for gravemaskiner opp til 33 tonn – nå er i full gang. Alle tester har ifølge Engcon gått bra. EC233 erstatter dermed modellen EC30.

Det er ingen hvemsomhelst i tiltrotatorbransjen. Modellen EC30 har vært med siden midten av 90-tallet. Gjennom over 20 år har den tiltet og rotert skuffer på norske 20-30-tonnere.

Annonse
Engcons tiltrotaor EC233 i aksjon. (Foto: Engcon).

Engcons tiltrotaor EC233 i aksjon. (Foto: Engcon).

Serieproduksjonen av EC233 nå er i full gang. Ifølge produsenten Engcon er det markedets kraftigste tiltrotator bygget for gravemaskiner opp til 33 tonn.

– EC30 vil nok henge med en liten stund til, men det er definititvt at den blir borte. Reservedeler vil selvsagt ikke være noe problem, sier salgssjef Morten Fjeld-Nielsen i Engcon Norge.

Overbelastes

– Alt fra de første prototypetestene til serieproduksjonen har gått svært bra, sier Fredrik Jonsson, utviklingssjef hos Engcon i en pressemelding.

Fredrik Jonsson sier at det opprinnelig handlet om såkalte «forstyrrende tester», der både hus og innfestinger utsettes for overbelastning i laboratoriemiljøer og deretter på for store maskiner. Han forklarer hvordan det går til:

– Vi begynner alltid med å spenne fast testproduktene i en kraftig hydraulikkrigg der vi med kontrollerte krefter overbelaster dem skikkelig. Det gir oss et svært godt bilde på hvor vi finner eventuelle konstruksjonsfeil.

Engcons tiltrotaor EC233. (Foto: Engcon).

Engcons tiltrotaor EC233. (Foto: Engcon).

Sluttestes i virkelige miljøer

Når laboratorietestene er ferdige, går et antall prototyper ut på overdimensjonerte gravemaskiner, slik at man får mer informasjon om hvordan ting fungerer i virkelige miljøer.

– Selv om vi overbelaster i laboratoriemiljøer, skjer det helt andre ting ute i den virkelige verdenen. Det kan være alt fra skiftende temperaturer til et uendelig antall brytemomenter som man ikke kan simulere, sier Jonsson.

Serieleveranse på de nordiske markedene er allerede i full gang, og i juni lanseres EC233 på markedene utenfor Norden.

 

Fakta EC233:

For maskinvekt 24–33 tonn

Tiltvinkel +– 45 grader

Maks. brytemoment 340 kNm

Standardutstyrt med sentralsmøring, lastventiler på tiltsylindre

Klargjort for EC-Oil automatisk oljekobling

Standard redskapsfeste QS70 og QS80 med eller uten klype