Selvkjørende brøytebil – nå blir det virkelighet i full størrelse

Selvkjørende brøytebiler løfter seg fra tegnebrett og utvikling. Om et par uker skal den første autonome brøytebilen demonstreres på norsk snø.

VALDRES: – Velkommen til demonstrasjon av førerløse brøytebiler på Fagernes Lufthavn. Dette er første gang autonome brøytebiler vises i sitt virkelige miljø – med masse snø. Utviklingen har pågått i to år, og nå er det på tide å vise fram resultatet.

Det sier Avinor i en presseinvitasjon som ryker av stolthet og forventning.

Annonse

Yeti Snow Technology

Utstyret som skal vises fram har vært under utvikling en god stund, gjennom selskapet Yeti Snow Technology. Dette eies i samarbeid mellom Øveraasen – godt kjent for brøyteutstyr til vei og flyplass – og elektronikkspesialisten Semcon.

Det er ikke brøyteutstyr for bruk på vei som skal vises fram. Yeti har blitt satt opp spesifikt for utvikling av selvkjørende brøyteutstyr til flyplasser, med Avinor som oppdragsgiver og Samferdelsdepartementet og en formodentlig ivrig statsråd Ketil Solvik-Olsen i bakgrunnen.

Solvik-Olsen besøkte samarbeidspartnerne i høst, og fikk sett en minimodell av en selvkjørende brøytebil i utvikligngsarbeidet.

Nå har altså teknologien blitt installert i full-size utstyr, og er klart for demonstrasjon.

Den finner sted på Fagernes lufthavn 19. mars. Anleggsmaskinen er på plass for å bivåne det hele.