Anleggsbransjen går så det suser

Fjoråret var «all time high» når det gjelder salg av anleggsmaskiner her til lands. Og Vei og Anlegg 2018 blir tidenes største.

Tidenes maskinsalg

2017 var et kanonår for anleggsmaskinleverandørene. Totalt ble det solgt 4784 anleggsmaskiner i fjor, en økning fra 4486 enheter i 2016 (som også var et rekordår). Det fortalte fagsjef Njål Hagen i Maskingrossisternes Forening (MGF) på et pressemøte onsdag 17. januar.

– Det er et kjempetall! Det har aldri vært omsatt flere anleggsmaskiner i Norge. Vi i MGF har hatt noen små endringer i medlemsmassen i året som har gått; noen har kommet inn mens andre har gått ut, og dette påvirker jo statistikkene våre noe. Men disse endringene har ikke vært avgjørende for denne rekorden, sa Hagen.

Annonse
2017 var "all time high" når det gjelder salg av anleggsmaskiner, sa Njål Hagen og pekte på salgstallene for de ulike maskintypene. (Foto: Runar F. Daler).

– 2017 var «all time high» når det gjelder salg av anleggsmaskiner, sa Njål Hagen og pekte på salgstallene for de ulike maskintypene. (Foto: Runar F. Daler).

Medlemmene i MGF har innrapportert salgstall på anleggsmaskiner siden 1985. Fagsjef Hagen antar at 95 prosent av anleggsmaskinsalget i Norge går gjennom MGFs medlemmer.

Ikke overraskende viser tallene fra MGF at det var beltegravere det ble solgt aller mest av i fjor; hele 1696 enheter (mot 1513 i 2016). På de neste plassene fulgte minigravere med 1072 enheter (1036), hjullastere med 907 enheter (929) og hjulgravere med 317 enheter (316).

– Salget av både stasjonære og transportable kompressorer gikk også godt i 2017, faktisk nest best av alle årene vi har tall fra, kun slått av 2013. Totalt ble det solgt 1918 kompressorer i 2017, informerte Hagen.

Rekordstort Vei og Anlegg

Vei og Anlegg, som arrangeres hvert tredje år, er allerede Nordens største messe. I 2015 var totalt 227 utstillere på plass og stilte ut utstyr for rundt 1 milliard kroner. I år blir messa enda større.

– Også Vei og Anlegg blir «all time high», fortalte MGF-direktør Tone Lindberg Grøstad til det fremmøtte pressekorpset. Hun informerte om 127 utstillere har booket alle de tilgjengelige 56 300 kvadratmeterne på uteområdet.

– Det er fullt! Det er rett og slett ikke plass til flere på messeområdet og vi har hatt lange ventelister, sa MGF-direktøren.

– Når det gjelder innehallen, så er den dobbelt så stor som i 2015, med hele 8000 kvadratmeter, hvor 120 utstillere er plassert.

Vi forventer 25 000 besøkende på Vei og Anlegg 2018, sa MGF-direktør Tone Lindberg Grøstad. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi forventer 25 000 besøkende på Vei og Anlegg 2018, sa MGF-direktør Tone Lindberg Grøstad. (Foto: Runar F. Daler).

Shuttlebusser

I 2015 var det ca. 23 000 besøkende på Vei og Anlegg. I år forventer arrangøren 25 000 mennesker inn på messeområdet mellom onsdag og søndag.

– Vi gjør det vi kan for å få til en god kollektiv løsning, og setter inn gratis shuttlebusser mellom Lillestrøm stasjon og messeområdet, sa Grøstad, og kom samtidig med en oppfordring til dem som trenger et sted å overnatte.

– Til en messe og arrangement som dette, vil det bli vanskelig å få hotell hvis man ikke booker i god tid.