Verdenspremiere hos Fredheim: Styrer knuser med mobilen

Nye Keestrack H6e kan kjøres hel-elektrisk og styres med mobiltelefonen. Fredheim Maskin fikk et internasjonalt publikum på besøk til verdenspremiere i Spydeberg.

Tekst og foto: Jørn Wad

SPYDEBERG: Fredheim Maskin AS har vokst betydelig i de seinere årene.

Annonse

Knuser-leverandøren Keestrack markerte dette da det nye H6e mobile knuseverket skulle demonstreres for et internasjonalt publikum: Kunder fra en rekke land var invitert til verdenspremiere i Spydeberg.

Michael Brookshaw, som er intet mindre enn «global distribution manager» hos Keestrack, understreket at det ikke var tilfeldig at man hadde lagt premieren akkurat hos Fredheim Maskin AS.

Spennende selskap

VERDENSPREMIERE: Michael Brookshaw t.h. kjørte et stramt redigert presentasjonsshow av nyheten fra Keestrack-eierne i Hoogendoorn-familien t.v.

– Vi synes det er både spennende og interessant å jobbe sammen med Fredheim Maskin. De har vært til uvurderlig hjelp når vi nå har bygget den nye H6e her på plassen, slo han fast.

Det var nemlig akkurat det som hadde skjedd. H6e er det nyeste tilskuddet til Keestracks serie av mobile knuseverk. Den ble bygget opp på plass i Spydeberg i dagene før demonstrasjonen skulle finne sted. Det familieeide Keestrack har hovedkontor i Holland, og i følge presentasjonen en særegenhet som gjør at selskapet øker omsetningen i et fallende marked:

– Eierne pløyer hele tiden overskuddet tilbake i bedriften, og har spesielt fokus på innovasjon og ikke minst distribusjon, forklarte Brookshaw.

Miljøvennlig

DEMO: Det var satt opp flere produksjonslinjer, så gjestene kunne få studere i detalj hvordan utstyret fungerte.

I flokk og følge sto den ene etter den andre av prominensene fra Keestrack frem og forklarte om de forskjellige egenskapene til det nye verket.

Spesielt det miljøvennlige ved maskinen var viktig for talerne: Både at den kan kjøres helt ut elektrisk om det skulle være nødvendig, og at man gjennom å kunne fjernstyre den store maskinen via mobiltelefonen. Det betyr at både støvplager og støyeksponering er blitt mye mindre enn før.

– Gjennom mulighetene for full elektrisk drift vil man også spare miljøet, framholdt Brookshaw.

Kostnadseffektivt

(fredheim_besok) INTERNASJONALT: Godt besøkt internatsjonalt presentasjonsshow hos Fredheim Maskin i Spydeberg.

– Dette knuseverket vil kunne levere blant de aller laveste kostnadene per produsert tonn. Det er derfor vi mener det vil kunne føre til at vi øker enda sterkere, til tross for at bransjen generelt opplever en fallende trend. Når vi har invitert gjester fra hele verden, fra så forskjellige land som Canada, Kazakhstan, Frankrike og Norge her i dag, så er det fordi vi vet at de har en ting felles: Våre FoU-folk har fått tilbakemeldinger fra dere alle, og her i dag er vi stolte over å kunne levere resultatet. Vi har satset på det ytre miljøet og på HMS-arbidet i bedriftene. Men samtidig har vi skapt et grunnlag for en høyere avkastning for kundene våre, fordi produksjonskosten per tonn altså er blitt lavere, sa Brookshaw.

Hard norsk granitt

Under presentasjonen ble det produsert atskillige tonn med forskjellige fraksjoner, og det ble også minnet om at man i Norge finner steinsorter – blant annet granitt – som er langt hardere enn gjennomsnittet ellers i verden.

Også derfor var det et poeng for folkene i Keestrack å presentere sin nyskapning nettopp i Norge: Fordi man så elegant og enkelt kunne vise at maskinen gjorde også de utfordrende jobbene.