– Hindrer både slark og redskapsdropp

Geilo Tomteservice kjøpte sin første gravemaskin med SMP Hardlock sikkerhetsfeste i 2014. Det har fungert så bra at de ikke vil ha noe annet.

GEILO: – Mistet skuffer? Ja, flere ganger. Man tror man har fått den i lås, men plutselig faller skuffen av. Det kan være så enkelt som en stein imellom.

2300 timer med SMP Hardlock

VA grøft

FOLK: Ofte er det folk i grøfta under maskinene. Da er det viktig med størst mulig sikring mot at skuffa faller.

Det sier Tom Brekke. Han er maskinfører og verneombud i Geilo Tomteservice AS, og kjører en 2015 Cat, med 2300 timer på telleren.

Annonse

Det var den andre maskinen selskapet kjøpte med SMP Hardlock redskapsfeste, etter en Cat 324E i 2014.

Brekke har ikke opplevd én eneste fallende skuff med det redskapsfestet. Men han må leve med at enkelte ting er litt mer tungvint.

– Skuffa må krummes helt inn for å låse opp. Det kan være litt tungvint med tilt og jib, sier Tom Brekke.

Det skal etter sigende utbedres på denne maskinen.

Slarkfritt med eksenter

SMP Hardlock i åpen og lukket stilling.

SMP Hardlock er konstruert av Bjørn Eldøy på Hardnor på Stord, og leveres altså av SMP. I utgangspunktet ble det designet som et redskapsfeste som skal sikre mot slark, med en eksenterformet låseanordning som roterer rundt akslingen i HK-festet inntil det sitter dønn fast uten slark.

Senere har det blitt videreutviklet med en mekanisk lås som hindrer skuffa i å falle av selv om kilen er ute. Det e altså dette redskapsfestet Geilo Tomteservice har bestemt seg for å ha på alle sine maskiner etter hvert som utstyret skiftes ut.

At SMP er alene om i tilby Hardlock-systemet også under tilten har vært avgjørende for valget Geilo Tomteservice har gjort.

Sikkerhet viktigst

Cat M317F

NY: Marius Høgberg gleder seg over selskapets nyeste maskin, Norges første Cat M317F.

– Sikkerhetsanordningen som sikrer mot å miste skuffer er viktigst. At det i tillegg er en løsning som tar opp slakk er en bonus, sier drifts- og anleggsleder Marius Høgberg i Geilo Tomteservice AS.

Selskapet har 23 ansatte, og lever stort sett av VA- og grunnarbeider på Geilo og i traktene rundt fjellbygda.

Sikkerheten er overordnet det meste annet for bedriften og driftsleder Marius Høgberg.

Folk i grøfta

SMP Hardlock

LÅST: – 100 prosent sikret mot å miste skuffa, sier Pon Equipments produktsjef om SMP Hardlock redskapsfeste.

– Å redusere risikoen for å miste skuffer er svært viktig. Vi har mye VA-jobber, med folk som jobber i grøfta under maskinen. Hardlock-festet gir en ekstra sikkerhet når man driver og pukker, sier Høgberg.

Om redskapsfestet er bra, så er de store ulikhetene i hvordan redskapslåser betjenes inni hytta stadig et tema for gutta på Geilo.

– Det er store forskjeller! Heldigvis har det begynt å bli ganske likt på de nyeste Cat-ene. En bryter/spak utgjør en ekstra sikkerhetsbarriere. Den må vippes over. Da begynner en alarm å pipe, og det er mulig å låse opp festet, sier Tom Brekke.

Kjører kun Cat

ENHETLIG: Den nye Cat M317F-en har SMP Hardlock både over og under tilten.

Geilo Tomteservice kjører utelukkende Cat maskiner. Totalt 15 stykker, hvorav 11 gravemaskiner. Flere av dem korthekkere, som er godt egnet til VA-jobber.

Tidligere i sommer fikk selskapet overlevert landets første eksemplar av Cat M317F, Cats nyeste korthekk hjulgraver.

– En optimal maskin! Her er det SMP både over og under tilten, for et mest mulig enhetlig system. Maskinen er levert med 275 cm akslinger, i stedet for standard 255. Til tross for en ekstremt kort rumpe med loddet godt innafor hjulene er stabiliteten som i en beltegraver, sier han.

GRUNNARBEID: Geilo Tomteservice AS har mye VA- og tomtearbeid. Maskinfører Tom Brekke og grunnarbeider Grzegorz Jan Wojtasik.

Standard på 70-feste

Pon Equipment AS har gode erfaringer med Hardlock sikkerhetsfeste fra SMP. Så gode at de tilbys som standard på maskiner med 70-feste med SMP redskapsfeste. Det vil si fra 320 og oppover.

– Låsingen på foraksel gir 100 prosent manuell sikring. Det er ikke mulig at skuffa faller av med det redskapsfestet. Andre leverandører har utviklet sikkerhetsfester med betydelig forbedring av sikring. Men SMP Hardlock er alene om å gi 100 prosent sikring, sier produktsjef Vilmundur Theodorsson i Pon Equipment AS.