Virtual reality kan gi sikrere, billigere og bedre veier

Det var blant konklusjonene da NCC, Statens vegvesen og COWI før påske delte erfaringer fra tre ulike bygg- og anleggsprosjekter for talentnettverket Nova.

De tre prosjektene som ble trukket frem, hvor virtuell reality (VR) har blitt benyttet, var NCCs Dome of Visions i Århus i Danmark, Statens vegvesens nye forbindelse mellom Nøtterøy og fastlandet i Vestfold og COWI/NCCs flyplasskryss mellom Gardermoen og Biri. Det ble diskutert hvilke ytterligere muligheter som denne teknologien kan gi bransjen. Det skriver NCC i en pressemelding.

– Kan øke trafikksikkerheten

Erling Søyland, BIM-koordinator på veg i COWI, forteller at bruk av VR forenkler kommunikasjonen med ikke-teknisk personell, som politikere og naboer, men at det også er svært nyttig for rådgiverne.

Annonse

– Det er svært nyttig i medvirkningsprosesser, men det er også et veldig godt redskap for oss som jobber i prosjekt. Vi ser mange flere detaljer, og kan teste ut løsninger for de ulike byggefasene. Det kan bidra til å øke trafikksikkerheten og gi mer effektiv trafikkavvikling. Mer effektive arbeidsverktøy og prosesser kan også være kostnadsbesparende, forteller Søyland.

– VR er nå

Problemstillingene det ble jobbet med under kveldens workshop dreide seg om gevinsten ved bruk av VR gjennom prosjektets ulike faser, og hvordan man skal få med hele organisasjonen på denne teknologiske utviklingen.

– Et viktig element for oss er at VR vil kunne bidra til forankring hos lokalbefolkningen, slik at de kan være med på prosjektet helt fra starten. I tillegg fører verktøyet til håndfaste verdier på bunnlinjen, sier Sissel Innhaug Dahl, sjefsingeniør i Statens vegvesen Sør.

Blant deltakerne på VR-kvelden var Asta Samuelsen, som var på sitt første Nova-arrangement. Selv har hun en master fra BI som siviløkonom, men ser likevel stort potensial i teknologien.

– Jeg jobber mye med robotics og digital supply chair, og det er absolutt relevant i videre utvikling av dette. I kveld så vi veldig gode eksempler på hvordan teknologien kan brukes i prosjekter. Mange tenker at VR er langt frem i tid, men det er jo nå. Utfordringen blir å få det ut til en bredde av brukere – dette er ofte prosesser som kan ta tid. Jeg ser at VR kan bidra til å gi et felles språk i prosjekter der folk jobber i ulike fag, eller i ulike faser av prosjektet, sier Samuelsen.