Gravemaskiner med Rolls-Royce bak hytta

For første gang skal Rolls-Royce levere motorer til gravemaskiner. Tre nye JCB gravemaskiner 30-37 tonn får kreftene fra MTU-motorer.

– For første gang skal Rolls-Royce levere MTU motorer til gravemaskiner, opplyser konsernet i en pressemelding.

MTU rekkesekser

Det er britiske JCB som har bestilt MTU serie 1000-motorer til graverne JS 300, 330 og 370.

Annonse

Det er første gang JCB bruker motorer herfra, og det er i følge Rolls-Royce sin pressemelding første gang MTU leverer motorer til gravemaskiner, men helt ferske i anleggsmaskiner er de ikke. Mer om det lenger ned.

MTU er en motorprodusent under Rolls-Royce, og leverer motorer i et utall størrelser og ulike formål.

De tre graverne veier 30-37 tonn. Serie 1000-motoren er en rekkesekser på opptil 210 kW. Den oppfyller naturligvis alle steg 4 utslippskrav.

Hjullaster 457 for to år siden

JCB 457 hjullaster

JCB 457 hjullaster på Scania Winter 2016. MTU motor og Command Plus hytte. (Foto: Jørn Søderholm)

Om det er første gang i gravemaskiner, så er det ikke første gang anleggsmaskiner drives av Rolls-Royce MTU:

JCBs hjullaster 457 drives av den samme motoren, og ble lansert for to år siden. Allerede i fjor vinter viste Rosendal Maskin den MTU-motoriserte hjullasteren 457 fram på Scania Winter i Trysil.

– Vi bruker MTU motor i vårt hjullaster-flaggskip allerede. Kundene vil med den nye motoren i gravemaskinene oppnå en dieselbesparelse på opptil ti prosent, sier Tim Burnhope i en pressemelding fra Rolls-Royce.

370 kommer snart

Burnhope er sjefen for vekst og utvikling i JCB. I utsagnet blir det ikke spesifisert hva den ti prosent besparelsen er sammenlignet med.

MTU – og i neste omgang Rolls-Royce – er glade for å ha kommet seg inn på anleggsmaskinmarkedet.

– Vi er stolte over at JCB har valgt våre steg 4-enheter til gravemaskinene. Det er et nytt steg på veien i vårt langvarige og suksessrike samarbeid, sier Bernd Krüper. Han er MTUs visepresident for industri, inkludert anlegg og landbruk.

JS 300 og 330 er i produksjon allerede. I mars lanseres den nye JS 370 med den nye motoren. Det skjer på Conexpo i Las Vegas.