Rå totalstasjon og skanner i samme boks

Trimble SX10 heter den, og er en kombinert skanner og totalstasjon. Den er perfekt til inn- og utsettingsjobber som kommer brått på. Dessuten kan den skanne med så mange punkter at du vil ikke tro det.

På Arctic Entrepreneur 2017 viste Norgeodesi for første gang til anleggsbransjen i Norge en Trimble SX 10.

Ikke bare er det en totalstasjon. Den har i tillegg innbygget 3D laser, og kan skanne hele 26 600 punkter i sekundet, på avstander opp til 600 meter.

Annonse

Alle slags måle- og skannejobber på direkten

– Landmåleren og entreprenøren har mange typer inn- og utsettingsjobber. Noen kommer overraskende ute på prosjektet. Veiprosjekter med fjelloverheng som bør skannes, broer, veier, bygg, masseuttak og så videre. Med denne kan stikkeren kan ta det på direkten med ett og samme instrument, sier Norgeodesi-sjef Joh Einar Solhaug.

Stikkeren bruker som regel énmannsstasjon eller GPS.

Nye SX10 gjør 3D laserskanningen i samme brukergrensesnitt. Har du ikke all verden av skanneerfaring, så er det ikke så farlig. Den benytter feltprogram og TBC som alle øvrige enheter fra Trimble.

SX 10 kan også fotogrammetri til f.eks dokumentasjon, fargelegging av punktsky, eller å bruke bilder i målinger og massebereninger.

I kø for å kjøpe den usett

– Det å ha ett oppmålingsinstrument som kan brukes til de fleste oppmålingsoppdragene som er på et bygg- og anleggsområde, det er noe anleggsbransjen verdsetter, sier Solhaug.

Mange av dem han snakket med på Arctic Entrepreneur var interessert i denne. Landets største oppmålingsfirma med mange oppdrag for anleggsbransjen har allerede bestilt den, mer eller mindre usett.

De står faktisk i kø for den.

– Akkurat nå har vi en situasjon der vi har liste på levering. Det regner vi med løser seg innen slutten av første kvartal. Slik ny teknologi tas gjerne i bruk kjapt innen bransjen i Norge og Skandinavia for øvrig, sier Norgeodesi-sjef Joh Einar Solhaug.

Avansert produksjon og testprosedyrer

Trimble SX 10 er et instrument Trimble har brukt lang tid på å fremstille. Mesteparten av produksjonstiden nå, er testene fabrikken gjør mht. de ulike måleteknologiene samlet i ett instrument, som også skal garanteres driftssikker for bruk under ulike og krevende klimatiske forhold.

Trimble SX10 blir produsert på Trimble sin fabrikk i Danderyd i Stockholm og all service er på Norgeodesis hovedkontor på Vøyenenga utenfor Oslo.

Uten okular

Totalstasjon helt uten okular. All bruk av enheten skjer direkte på skjermen i tablet måleboken.

– Så har du en bergknøl i en tunnel som du kan se, så ser du den ned til sandkornstørrelse direkte i skjermen. Eller en kraftledning eller noe annet langt unna, som du ikke fikk målt før, så er det stor mulighet for at du med Trimble SX 10 nå kan få målt akkurat dette, sier Solhaug.

Samme kjente feltprogram

– Godt nytt er det også at en trenger ikke ha erfaring med 3D skanning fra før for å bruke Trimble SX10. Den har nemlig samme feltprogram som våre øvrige totalstasjoner, GPS/GNSS, 3D skannere, fotogrammetri rover og så videre. Det vil si Access feltprogram, og data kan tas rett inn i TBC (Trimble Business Center). Trimble SX 10 er også vår mest nøyaktig totalsstasjon. Den er velegnet til eksempelvis industrielle målinger, sier Solhaug

Ellers er den kompakt, går ned i samme type koffert som øvrige totalstasjoner. Den er ganske beskyttet mot fukt og støv (IP 55). Kan brukes mellom 20 blå og 50 svette varmegrader, har en vinkelnøyaktighet på 1” og kan med markedets minste målespot gjøre direkte måling (DR Plus) opptil 1300 meter og avstandsmåling opptil 2500 meter.

Vil du ha enda mer? Sjekk hva Norgeodesi selv skriver.