Trives på bratte vinterveier

Dette er Norges eneste Scania R730 4×4+2. Den er O. Hæreid AS sitt fremste våpen i kampen mot snø og vind på FV 53 Tyin-Årdal.

ÅRDAL: – Her har vi ingen kolonnekjøring. Det er enten stengt eller åpent. Nå er det stengt på grunn av vind og snødrev, sier Tor Einar Skjolden.

Han er sjåfør på O. Hæreid AS sitt siste tilskudd til bil- og maskinparken: En Scania R730 med firehjulstrekk og løftbar tredje aksel, 4×4+2.

Annonse

Vi fikk en tur med ham og kollega Even Eldegard, over en uværsstengt FV53 Tyin-Årdal. (Fortsetter under videoen)

Opticruise vs Ishift

Skjolden er egentlig en svoren Volvo-mann. Men med denne bilen er han i følge kolleger på gli i retning Scaniafrelst.

Det vil han ikke helt være med på selv. Han har ikke blitt helt enig med Opticruisen ennå, og skulle gjerne hatt Ishift.

– Men det er vel mest en vane. Men det er en grom bil å kjøre. Godt med krefter og trygghet i firehjulstrekken. Med doble sideruter blåser det ikke inn. Det er en kjempe brøytebil. Norges fineste arbeidsplass, sier Skjolden.

Hæreid har fire faste sjåfører på bilen, som går kontinuerlig i 12-timersskift.

Største motor

Firehjulstrekk leveres normalt ikke på Scanias største modeller. Men her er det altså 4×4 på en bil med den grommeste motoren på 730 hk og den høye R-hytta.

Som spesialbil har den fått dispensasjon fra krav om nødbremsesystem. Dessuten har den fått dispensasjon til å registreres med Euro 5-motor i stedet for Euro 6.

O. Hæreid AS har kontrakt på FV 53 mellom Tyin og Årdal. Med kombinasjonen av seriøse høyfjellsforhold og bratte bakker ned til Årdal er det godt å ha både motorstyrken og firehjulstrekken.

Høvelskjær under

Da går det eksempelvis lekende lett for Tor Einar Skjolden og kjøre oppover den bratte og svingete veien fra Øvre Årdal opp mot fjellet, mens han høvler issvuller med det underliggende høvelskjæret.

https://www.facebook.com/anleggsmaskinen/videos/1489756367708751/

Vi haiket over fjellet med Skjolden og kollega Even Eldegard en kveld i januar, mens et av vinterens uvær herjet.

Dagen etter fikk vi være med tilbake.

Da fikk vi også en tur med Olav Vee, i hytta på selskapets L120F, påmontert en Øveraasen UPV 150 fres.

https://www.facebook.com/anleggsmaskinen/videos/1530025447015176/