Hammerglass RABS frontrute med dobbel beskyttelse

Å treffe på udetonerte eksplosiver er livsfarlig for maskinføreren. RABS-frontruter er eksplosjonssikre, og redder liv. Nå leverer Hammerglass til flere merker. De har også laget en tynn, ytre offerrute som beskytter den dyre RABS-ruta mot slitasje fra pigging.

Grave eller pigge i sprengt stein? Da må hytta sikres. Hammerglass fortsetter å ta frem uknuselige og eksplosjonssikre ruter til gravemaskiner og hjullastere.

Hammerglass RABS ruter Hitachi ZX6

RABS frontrute og eksplosjonssikre ruter til Hitachi ZX 6. (Illustrasjon: Hammerglass)

Tidligere har sortimentet fremst hatt fokus på de ledende merkene. Det vil si Volvo, Cat, Hitachi og Komatsu.

Annonse

Utvider utvalget

Men fra og med februar leverer Hammerglass også løsninger for Case, Doosan, Kobelco, Liebherr, Terex Fuchs med flere.

Da kommer de også med en RABS-ramme og eksplosjonssikker frontrute til nye Hitachi Zaxis 6.

– Vi har valgt en posisjon der vi vil levere til alle maskinfabrikat. Derfor har vår konstruksjonsavdeling en strid jobb med å holde takten etter hvert som det kommer nye modeller på markedet, sier Hammerglass-sjef Bengt Nilsson.

Lever farlig

Bengt Nilsson, Hammerglass

Bengt Nilsson, administrerende direktør i Hammerglass.

Han mener mange maskinførere lever et farlig ute på anlegg. Gitter foran frontruta er et vanlig syn på maskiner som går i utlasting og pigging.

Men gitteret hjelper lite hvis man treffer på gjenstående sprengstoff, og det går av. De største steinene stoppes nok av gitteret.

Det er bare det at tryggbølgen og en sky av mindre stein tar frontruta med seg inn i hytta.

RABS påbudt i Sverige

– Man får hele ladningen rett inn i overkroppen, og blir i beste fall alvorlig skadet. I Sverige er det helt forbudt å arbeide der det finnes risiko for udetonert sprengstoff uten å ha den nye typen RABS-klassede løsninger. Stadig flere velger dessuten å bestille maskinen med uknuselige ruter i hele hytta, sier Nilsson.

Han blir ikke overrasket om samme type lovpåbud kommer i Norge.

– Alle kjenner til farene, men håper at det skal gå bra. Det er som å kjøre bil uten sikkerhetsbelte. Det er veldig få som virkelig har behov for beltet, men når det først smeller er du glad for at det finnes, sier Nilsson.

4mm offerrute til pigging

Utskiftbar folie på den tynne offerruta. (Skjermdump fra video)

Ytterligere en nyhet for vinteren er at alle RABS-rammer (eksplosjonssikre frontruter) leveres med en tynn piggerute i 4 mm Hammerglass ytterst.

Denne fungerer som offerrute, og tar slitasjen under pigging. Den byttes når den blir slitt, til en beskjeden kostnad av 2500 kroner.

Denne offerruta er mer motstandsdyktig mot slitasje enn den utskiftbare folien Hammerglass til nå har tilbudt.

Piggeruten beskytter den kostbare 12 mm Hammerglass-ruten som sitter boltet fast i rammen. (Fortsetter under videoen)

Også til hjullaster

Hammerglass har også eksplosjonstestede frontruter for hjullastere. Der er det imidlertid en uknuselig rutene som monteres i stedet for original frontrute vanligere enn en fullblods eksplosjonssikker frontrute i RABS-ramme. Frontruter til hjullastere leveres som en hel, vinklet rute. Hammerglass er 300 ganger sterkere enn glass. Overflaten er dekket med et nanobelegg som såler vindusviskere og kjemikalier.

Hammerglass kommer til å ha med en RABS-ramme med offerrute i sin monter nummer 80 på Arctic Entrepreneur