Pon inn i nytt super-anlegg

Pons nye hovedkontor på Berger er Skandinavias råeste og et av verdens beste anlegg for salg og service på anleggsmaskiner.

Gutta og jentene i Pon – spesielt gutta – er sjelden særlig beskjedne. Men om du i nær framtid møter en Cat-selger som skryter over seg av Pons nye anlegg, så skal du vite dette: Han har rett.

Nytt hus etter 58 år

Pons nye hovedkontor på Berger mellom Oslo og Gardermoen ble åpnet akkurat da november skiftet til desember.

Annonse

På høy tid, vil mange si. Etter 58 år på samme sted var de gamle lokalene i Brobekkveien i Oslo for lengst utdatert, både i standard og størrelse.

Planer om nybygg har de hatt lenge. De første tegningene av et mulig nybygg for daværende Pay & Brinck AS er datert en gang i 1985.

To åpningsfester

Vi var med på den første av to åpningsfester onsdag og torsdag. Og vi ble grundig imponert.

Hele bygget er 160 meter langt. På den ene siden ”bor” Pon Equipment, med sine anleggsmaskiner.

På den andre holder Pon Power til, som leverer motorer og tjenester til maritim industri og gen-sett.

Uendelig mye bedre

Verkstedet har fått uendelig mye bedre fasiliteter til klargjøring av nye maskiner, ombygging og service.

En ny vaskehall har plass til nær sagt hva som helst av flyttbart maskineri, og har også utstyr til rengjøring av det virkelig tøffe slaget.

En brannslange med dertil trykk på vannstrålen skal gjøre mulig å gjøre ren selv den mest inngrodde og forsteinede leire i undervogna på en neglisert beltegraver. Det er ikke en gang nødvendig å ta den av hengeren, det er bare å kjøre hele flyttebilen inn i vaskehallen og spyle maskinen der den står.

Like ved E6

Med beliggenhet tett på E6 er denne vaskehallen en fasilitet Pon planlegger å tilby som en ekstern tjeneste også til tungtransport- og maskinaktører utenom Pon selv og servicekunder.

Det nye hovedkontoret har et opplæringssenter med tre klasserom og syv haller og saler for praktisk trening.

Pons nye sveiseverksted er i en helt annen liga enn på det gamle hovedkontoret i Oslo. Her skal det bygges og modifiseres i et større omfang enn noen gang.

Det skal vi komme tilbake til i en egen sak.

40 prosent større verksted

Verkstedet for klargjøring og service er 40 prosent større i areal enn det gamle.

– Vi er veldig glade for å få jobbe i nye, store, fine og lyse lokaler. Det gamle anlegget var veldig slitt. Her er det veldig mye bedre. Vi har en god vaskehall som gjør at vi får renere maskiner inn på service. Vi har en grav bom og stikke kan senkes ned i, sånn at vi slipper å jobbe i høyden. Vi har fått en sentral oljebar, og slipper håndteringen og sølet med kanner og fat.

Det er noen av eksemplene som nevnes av Kurt Skogholt, Geir Simensen og Arne Finsrud på verkstedet.

Fem stjerner

Caterpillar-konsernet har et rangeringssystem med stjerner for salgs- og serviceanlegg, der fem stjerner er det beste.

Det gamle anlegget i Brobekkveien hadde fire stjerner. Det blir omtalt som ”veldig bra” til å være et så gammelt anlegg, og skyldes utelukkende heroisk innsats av gutta og jentene som jobber der.

På det nye anlegget ligger alt til rette for fem skinnende stjerner.

Best i Skandinavia – og verden

– Det er uten tvil Skandinavias største og beste Cat-verksted, sier administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment.

– Vil du si at det er verdens råeste Cat-verksted, spør en journalist fra et annet magasin.

Sollerud drar på det. Men bare litt.

– Ja, det vil jeg si. Her har vi brukt Caterpillars ekspertise i design av anlegget. Designfilosofien er litt som en Passat med Porsche motor: Det er fint med ikke flashy. Bare super effektivt og raskt, sier Sollerud i god Pon- og Cat-ånd.