2016 forlenges med ett sekund

Jorda roterer litt for sakte. Det påvirker hver eneste maskinstyrings-GNSS og alt av landmålingsutstyr.

10-9-8-7-6-5-4-3-2-1- GODT NYTT ÅR, SKÅL!

Det er slett ikke lenge til. I år må du legge til ett sekund på årets siste nedtelling. Sjefene over denslags har bestemt at 2016 skal være ett sekund lengre enn de fleste andre år. Skuddsekundet legges til rett før årsskiftet.

Annonse

Ujevn jordrotasjon

– Det vil lenge være helt umerkelig for folk, men om vi ikke justerer, vil sola etter hvert ikke stå i sin vante posisjon på himmelen lenger, sier sjefingeniør Harald Hauglin til NRK. Han er ansvarlig for tid og frekvens i Justervesenet.

Det er data fra flere atomur rundt om i verden som angir UTC, også kalt universell tid. Denne tida er så presis at den er mer nøyaktig enn jorda selv.

– Jorda roterer litt for sakte, et millisekund for kort hvert døgn, sier Hauglin til NRK.

Rotasjonen er også ujevn på grunn av blant annet gravitasjon fra sola og månen og bevegelser i jordas kjerne

Dette kompenseres altså med et ekstra sekund. Det er ikke så uvanlig: Sist skjedde dette sommeren 2015.

Påvirker alle GPS/GNSS

Sprangsekundet i 2016 betyr ganske mye for landmåling og maskinstyring. Eirik Karlsen i Norgeodesi demonstrerer Trimble R10 GNSS (GPS) for Karl Helge Askim fra Statens Vegvesen.

Jaha. Hva har så dette med deg å gjøre?

Ganske mye, hvis du har noe med en GPS/GNSS å gjøre. For eksempel hvis du eier eller bruker en graver, doser eller høvel med maskinstyring, eller hvis du eier eller bruker landmålingsutstyr.

Det utstyret du bruker på bakken er dønn avhengig av å være helt på nett med samme tid som utstyret det «snakker med» i verdensrommet.

Oppgraderinger av firmware

Det er ikke all verden du må gjøre selv av justeringer.

Men leverandørene ber folk om å følge med og ta kontakt for oppgraderinger.

Leica Geosystems
Trimble landmåling (pdf)- Norgeodesi
Spectra landmåling (pdf)- Norgeodesi

Enda enklere er det om du har Trimble maskinstyring, med mottaker firmware 4.81 eller nyere.
– Da kan du bare kjøre som normalt. Har du eldre firmware kan du enten vente til GLONASS-satelittene passerer over horisonten, eller slå mottakeren av og på igjen. Så er alt i orden. Det er ikke behov for å sende inn eller oppdatere noe som helst om du bruker Trimble, opplyser Sitech Norway.

– Ta kontakt

Norsecraft Geo AS anbefaler eiere og brukere av Topcon om å ta kontakt.
– Det er viktig at alle kunder tar kontakt med oss og får oppdatert sin firmware. Hvis ikke dette blir gjort kan man i noen tilfeller oppleve at det er vanskelig å oppnå fiks, opplyser Norsecraft Geo på sin Facebook-side.

Hella Maskin (Novatron) og Blinken AS (Topcon) har ikke skrevet noe om dette på sine web- og Facebooksider, så vidt vi kan se. Det samme gjelder Gundersen & Løken med den helnorske maskinstyringen Digpilot