Vinterstøping av Hålogalandsbrua

Kineserne som bygger Norges nest lengste hengebru i Narvik kommune i Nordland, tyr til løsninger fra det lokale firmaet HeatWork.

Søkte på nettet

Den kinesiske entreprenøren SRBG er i tidsnød på Hålogalandsbrua, og søkte på Internett etter løsninger på utfordringer med vinterstøping, ifølge en artikkel i Narvik-avisa Fremover.

Foto: Fritz Hansen/Fremover

Foto: Fritz Hansen/Fremover

– Han hadde søkt på Internett etter løsninger for betongstøp på vinteren. Der fant han omtale av vårt produkt. Overraskelsen var stor da han oppdaget at det befant seg i Narvik, bare et kort stykke unna der brua bygges, forteller salgsleder Tommy Larsen i Heatwork til avisa Fremover, om det som skjedde da de fikk besøk av en representant for den kinesiske entreprenøren.

Annonse

– Etter at vedkommende hadde blitt fortalt om, og fått en presentasjon av utstyret, slo han til; han ville bruke det, sier Larsen. Han forteller dette om temperaturens betydning ved støping:

– Det tar 55 dager å oppnå 75 prosents herding av betongen om temperaturen er minus én grad. Om temperaturen er 21 grader, tar det kun åtte dager.

Foto: Fritz Hansen/Fremover

Foto: Fritz Hansen/Fremover

Lang

Dermed ble et Heatwork-aggregat heist opp nærmere 200 meter for å bli tatt i bruk på toppen av brutårnene.

Brua blir 1533 meter lang, med et fritt spenn på 1145 meter, som med det blir Norges nest lengste hengebru etter Hardangerbrua.

– Den kinesiske entreprenøren fikk nøye innføring av HeatWorks løsning, og så muligheten for å bruke dette på brutårnet. Avgjørelsen ble basert på tilførsel av varme under herding, lett vekt, at det kunne heises med tårnkran, har høy effekt og er enkel i bruk, uttaler Heatwork i en nyhetsmelding.

Det er Visinor Rehab AS som utfører selve betongarbeidet, der det tilføres varme for herding av betong.

Løftet av varmeaggregatet opp til toppen av brutårnet har blitt foreviget på video, publisert av Heatwork selv: