Tar firmaet inn i fremtiden

Áigin Bakken (24) representerer to ting for Oscar Sundquist AS. Begge deler er viktige for framtiden.

KIRKENES: – Satsingen på egne fagfolk og ny teknologi. Áigin er et godt eksempel på begge deler.

Det sier Svein W. Sundquist, daglig leder og (del)eier i Oscar Sundquist AS.

Annonse

Maskinførerlærling ble ingeniør

Unggutten fra Tana gikk begynte i firmaet som maskinførerlærling.

Med fagbrevet på plass sa han takk for seg for en stund, tok forkurset og deretter ingeniørutdanning.

Der var han ferdig sist vår, og kom ”hjem” til Oscar Sundquist AS igjen.

Som prosjektingeniør og nysgjerrig på teknologi har han ”adoptert” minstemann i utstyrsparken i Sundquist: En Ebee RTK fotogrammetri-drone fra Blinken AS. Den har vært i hus et års tid.

Har begynt å gjøre nytte for seg

Oscar Sundquist AS

Oscar Sundquist AS: F.v. prosjektleder Helge Bækø på sykehusjobben, daglig leder Svein W. Sundquist, drifts- og utviklingsleder Jørn Malinen og prosjektingeniør Áigin Bakken.

Men det er først nå, etter at Bakken begynte å sette seg inn i bruken av den, at den for alvor har begynt å gjøre skikkelig nytte for seg.

– Et utrolig spennende verktøy! Et område på rundt en kvadratkilometer ble målt opp til en full 3D terrengmodell på 25 minutter. Den modellen er et gull verdt i planfasen. Den gir solid grunnlag for prosjektering og mengdeberegning, og gjør oss bedre i stand til å finne gode løsninger i prosjekteringsfasen, sier Áigin Bakken.

Oscar Sundquist AS er det eneste firmaet i mils omkrets som har slikt utstyr tilgjengelig. Ryktene har begynt å gå.

– Vi har fått forespørsler fra andre . Men vi må holde igjen, og prioritere den ressursen til egne prosjekter, sier daglig leder Svein W. Sundquist.

Flere på skolebenken

Áigin Bakken er en av flere av firmaets medarbeidere som har satt seg på skolebenken etter å ha skaffet noen års erfaring fra spaker og ratt.

Det er et ledd i en svært bevisst satsing på å bygge opp egne fagfolk fra dag én.

– Etter 10-12 år som lærlingebedrift ser vi nå at de første vi tok inn er viktige drivere i bedriften, sier Sundquist.

Lønnsom satsing

Det er ikke sikkert det ”lønner seg” på den første eller andre lærlingen. Men Sundquist er klar på at det lønner seg stort i lengden å være lærlingebedrift.

– Áigin er et av flere eksempler på at man også kan få noe mer enn fagarbeidere av en sånn satsing. Han har tatt ingeniørutdanning. Vi har i øyeblikket 2-3 mann som tar fagskoleutdanning ved siden av jobben. Bra for dem og bra for bedriften, sier Svein W. Sundquist.