Scanner og totalstasjon i ett

Verdenspremiere på nye Trimble SX10. Totalstasjon med innebygget 3D scanner og fotogrammetri. Tar 26 000 punkter pr sekund.

HAMBURG: Denne uka møtes landmålerbransjen til sin store messe Intergeo. Trimble slapp sin store nyhet fredag: En totalstasjon med innebygget 3D scanner.

Trimble SX10 scanning totalstasjon scanner og målsetter 26 600 punkter i sekundet, på avstander opptil 600 meter. Alt i ett instrument. Dette er Trimbles intro-video. (Saken fortsetter under videoen).

Annonse

Hemmelig nyhet

– En drøm for oss og landmåleren, sier Norgeodesi-sjef Joh Einar Solhaug.

Han og salgsleder Erik Karlsen har kjent til instrumentet «en stund, og gått rundt som verpesyke høns. På grunn av amerikanske lover for børsnoterte selskaper har de ikke fått lov til å si noe om nyheten før nå.

– Trimble har virkelig jobbet lenge med dette. De har tatt i bruk omtrent alt de har av kompetanse på de ulike fagområder for å få til dette. Vi tror det vil ta lang tid før noen klarer å matche dette, på grunn av den komplekse teknologien, utviklingstiden og den lange testperioden, sier Solhaug.

Enklere for stikkeren

Han tror dette instrumentet vil redefinere landmålerens utrustning.

Landmåleren og entreprenøren har ulike inn- og utsettings jobber, mer eller mindre overraskende. Gjerne i løpet av samme dag, på ulike prosjekter.

For eksempel veiprosjekter med fjelloverheng, broer, veier, bygg etc som burde skannes, samtidig som landmåleren er på stedet for å sette ut eller gjøre innmålinger.

For scanning innimellom

– Landmåleren/stikkeren bruker som regel en-manns-stasjonen til slike oppdrag og skulle innimellom også tatt en 3D scanningsjobb direkte i felten samtidig, sier han.

Trimble SX 10 scanning totalstasjon.

Trimble SX 10 scanning totalstasjon.

Nye Trimble SX 10 er ikke «bare» totalstasjon og 3D scanner. Her er det jaggu fotogrammetri også, med Vision-teknologien for for dokumentasjon, massseberegning, kartlegging og sånt.

Rask posisjon

– Stikkerne bruker gjerne GPS-GNSS til mange jobber og vi kan også love at her får du også integrert landmåling med GNSS/GPS og GPS søk og rask identifisering av posisjon, sier Solhaug

Hvordan er det med kompetansebehovet?

– Man trenger ikke ha erfaring med 3D scannere fra før for å bruke Trimble SX10. Den har samme brukergrensesnitt og feltprogram som våre øvrige totalstasjoner, GPS/GNSS, 3D scannere og fotogrammetrirovere: ACCESS feltprogram og dataene kan tas rett inn i Trimble Business Center, sier han.

I månedsskiftet oktober-november drar Norgeodesi på en visningsrunde rundt i landet med det nye utstyret.