Vektforvirrede 14-tonnere med kort hekk

Dette er Doosans og JCBs nyeste beltegående 14-tonnere. Begge med rumpa ”amputert” til korthekker. Gjett hva som har skjedd med maskinvekta i den prosessen…

VÅLER: – Veldig mange vil ha korthekkere nå, i stedet for konvensjonelle gravemaskiner. Man sparer inn 40 centimeter i hekken. Det betyr mye når man står og jobber inntil en vei eller et hus, sier Olav Hauer.

Rosendal på hjemmebane

Han er selger i Rosendal Maskin AS. Hovedkontoret i Askim er noen gode steinkast unna Våler, så anleggstreffet i Østfold var som hjemmebane å regne.

Annonse

Den romslige Rosendal-standen ved racerbanen i Våler var blant annet fylt med to nye beltegravere fra henholdsvis Doosan og JCB.

Oppdaterte maskiner

Nærmere bestemt Doosan DX140-5LC og JCB JZ140LC+ (pdf).

De er ikke akkurat nye modeller. Videoen under viser en tidligere versjon av JCB JZ140LC i arbeid tilbake i 2012. Artikkelen fortsetter under videoen. 

Det er altså to oppdaterte maskiner, med motorer som oppfyller tidens utslippskrav.

Doosan DX140-5LC.

Doosan DX140-5LC. (Foto: Leverandøren)

Som alle andre korthekkere er de noe dyrere enn sine konvensjonelle søstre.

De to fornyede korthekkmaskinene har et annet interessant fellestrekk: Modellbetegnelsen med tallet 140 indikerer at maskinene er 14-tonnere, ikke sant?

Tunge 14-tonnere

Vel, begge veier noe over 17 tonn i driftsklar tilstand. Tre tonn mer enn klasseangivelsen, altså.

JCB JZ140LC+.

JCB JZ140LC+. (Foto: Leverandøren)

– Hehe, ja de har blitt litt tyngre. Når hekken kryper innover mot sentrum, så må det kompenseres for å beholde stabiliteten. Da må motvekta være tyngre. Men de er fortsatt kompakte, sterke og gode konkurrenter i 14-tonnsklassen, forsikrer Olav Hauer.

For ordens skyld: Denne «vektforvirringen» er ikke JCB og Doosan alene om. Vi har sett atskillige eksempler hos andre merker også på at vekten øker når rumpa krymper. Her er gravemaskiner og mennesker temmelig motsatte, altså.