Lassbærerkjøring i verdensklasse

Norgesmesteren i lassbærerkjøring – blant både lærlinger og profesjonelle – ble kåret under Hurdagene 17. september.

PRESISJON: Det nytter ikke å være skjelven på hendene under kubbestablingen. Her er lærling Simen Hagen i dyp konsentrasjon. (Foto: Runar F. Daler).

PRESISJON: Det nytter ikke å være skjelven på hendene under kubbestablingen. Her er lærling Simen Hagen i dyp konsentrasjon. (Foto: Runar F. Daler).

Konkurransen i år var meget tett og spennende, og nivået skyhøyt.
Ti lærlinger og åtte profesjonelle skogsmaskinførere kjempet om heder og ære, 3000 kroner og – ikke minst – retten til å representere Norge under verdens største internasjonale skogsmesse, Elmia Wood i Jönköping i juni 2017.

– Det er ikke helt bestemt ennå om det blir EM eller VM der borte, men Norge sender i hvert fall representanter av ypperste verdensklasse, skryter Eva Christine Skagestad. Hun er organisator, administrator og primus motor for NM-konkurransen og bransjerådgiver skog i Maskinentreprenørenes Forbund.

Annonse

Konkurransen besto av bl.a. lasting av stokker, presisjonskjøring og tårnstabling av kubber. Den ble gjennomført som en cup, med parvis parallellkjøring på tid og presisjon. To John Deere lassbærere 1510E iT4 ble benyttet i konkurransen.

Overrasket vinner

– Det var skikkelig nervepirrende! Jeg var veldig usikker på hvordan jeg lå an underveis, og jeg fikk jo en «straffestokk» på begge de to første postene. Likevel var det ikke mer enn at jeg tenkte at det kanskje kunne «gå veien», sier den nybakte norgesmesteren i lassbærerkjøring for lærlinger, Christoffer Vestli, til Anleggsmaskinen etter den uhyre jevne finalen. Vestli, som er lærling hos AS Hofam, hadde egentlig ingen planer om å være med på NM i det hele tatt.

FORNØYD: – Det var skikkelig nervepirrende, sa en overrasket og lykkelig vinner av lærlingekonkurransen, Christoffer Vestli. (Foto: Runar F. Daler).

FORNØYD: – Det var skikkelig nervepirrende, sa en overrasket og lykkelig vinner av lærlingekonkurransen, Christoffer Vestli. (Foto: Runar F. Daler).

– Jeg har ikke vært med på dette tidligere, og jeg er litt overraska over at jeg vant. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å delta engang, men sjefen sa at jeg måtte være med, så jeg lot meg til slutt overtale.

– Og nå blir det Elmia Wood-deltakelse neste år?

– Ja, jeg veit ikke… Men jeg må vel nesten det, sier han kledelig beskjedent.

Verdensklasse

At deltakerne er dyktige, er juryformann og styreleder i MEF Skog, Terje Varli, den første til å skrive under på.

– Det er meget god kvalitet på deltakerne. De proffe er et lite hakk hvassere enn lærlingene, men det skulle jo egentlig bare mangle. Regjerende verdensmester, Tobias Sletten, som vant VM i Elmia Wood i 2013, ble slått ut i semifinalen. Det tyder på at det er verdensklasse over de beste her i dag. Det er bredde i toppen blant norske skogsmaskinførere, slår han fast.

LÆRLINGENE: De tre beste lærlingene; (f.v.) Truls Sagen Bråthen (2. plass), Christoffer Vestli (1. plass) og Simen Hagen (3. plass). (Foto: Runar F. Daler).

LÆRLINGENE: De tre beste lærlingene; (f.v.) Truls Sagen Bråthen (2. plass), Christoffer Vestli (1. plass) og Simen Hagen (3. plass). (Foto: Runar F. Daler).

Tre på rad

I motsetning til lærling Christoffer Vestli, er NM-vinneren i den profesjonelle klassen, Terje Jørgensen, relativt seiersvant.

– Dette er tredje gangen på rad jeg vinner NM, sier han fornøyd. Trippelmesteren, som jobber for Holth Skogsdrift AS, legger ikke skjul på at det var stas å slå den regjerende verdensmesteren, som endte på tredje plass.

– Det er jo moro, det. Det betyr jo at det bør være mulig å hevde seg også på Elmia Wood. Det betyr også at det er bra nivå på skogsmaskinførerne her i landet. Så er det jo hyggelig å se at det gror godt bakfra. Bare se på lærlingene her i dag! De er jo kjempeflinke, sier han entusiastisk.

PROFFENE: De tre beste profesjonelle; (f.v.) Tobias Sletten (3.plass), Terje Jørgensen (1. plass) og Simen Sletten Nilsen (2. plass). (Foto: Runar F. Daler).

PROFFENE: De tre beste profesjonelle; (f.v.) Tobias Sletten (3.plass), Terje Jørgensen (1. plass) og Simen Sletten Nilsen (2. plass). (Foto: Runar F. Daler).

2000 besøkende

Hurdagene ble arrangert første gang i 1991, og har siden den gang utviklet seg til den ledende fagmessa for det utøvende skogbruket i Norge. Hurdagene arrangeres hvert 4. år. Hele 33 utstillere var på plass og tett opp mot 2000 beøkende fant veien til årets arrangement på Stavåsen i Eidsvoll kommune. Hurdagene er kjent for en omfattende utstilling og demonstrasjoner av maskiner og utstyr for aktiv skogsdrift, bioenergi og veivedlikehold. Og altså; NM i lassbærerkjøring.