Rekordsalg av anleggsmaskiner

Anleggsmaskiner har solgt godt denne våren. Leverandører melder om nær 40 prosent økning.

Oppdatering 4. juli: Komatsu/Hesselberg Maskin
Oppdatering 5. juli: Nasta og Volvo Maskin (se nederst).

Aldri har det blitt levert flere Cat anleggsmaskiner første halvår. Ved utgangen av juni var det levert 552 nye Cat-maskiner. Dette tilsvarer 10 600 000 kg Cat-stål.

Annonse

En 20-tonner i snitt

I gjennomsnitt 19,2 tonn pr maskin, altså.

– I antall maskiner er dette en vekst på 35 prosent mer enn i fjor. Veksten er jevnt fordelt på små og store entreprenører, samt gjennom det nye samarbeidet med Felleskjøpet, sier Pon Equipment i en pressemelding.

Overraskende sterkt marked

– Vi er svært fornøyd med å ha en så stor vekst dette året. Vi trodde på et marked som var flatt eller muligens litt ned. Der tok vi feil for første gang på mange år, sier markedsdirektør Espen Paulseth i Pon Equipment AS.

Klargjøring

Caterpillar-importøren gir klargjøringsteamet hos Pon Equipment mye av æren for at det har gått så bra.

– Klargjøringsteamet vårt er en av de mest effektive teamene i Europa. Gutta har jobbet i trange omgivelser. Deres «passion to perform» er ubegrenset, og vi gleder oss til å se hva vi kan klare å få til i de nye lokalene til høsten, sier klargjøringssjef Morten Hansen i Pon Equipment AS.

I oktober flytter selskapet hovedkontoret til nye lokaler på Berger, nord for Oslo.

Andre leverandører

Pon Equipment er ikke alene om å glede seg over halvårsregnskapet.

Ole Marius Rosendal - Rosendal Maskin AS

Daglig leder Ole Marius Rosendal i Rosendal Maskin AS.
(Foto: Jørn Søderholm)

– Det har gått bra. Vi har økt fakturerte maskiner med 38 prosent hittil i år. Spesielt på grunn av godt dumpersalg, er den kortfattede informasjonen vi har fått fra Rosendal Maskin.

Ti prosent opp

Komatsu går også bra. Hesselberg maskin har økt salget med 10 prosent, i et marked som forventet.

– Vi har kommet i havn med avtale om salg av minimaskiner med Akershus Traktor og har en god følelse for dette året. Omsetning ligger også som forventet så første halvår er positivt for oss, sier administrerende direktør Kai Paulshus i Hesselberg Maskin AS.

Hjullastere

Også Hitachi- og Bell-importør Nasta AS sitt halvårsregnskap viser ca 10 prosent høyere salg enn første halvår i fjor. Nærmere bestemt 301 nye anleggsmaskiner solgt.

– Det er noe bedre enn forventet. Økningen er gjennomgående i hele produktspekteret, men den største prosentvise økningen er på salg av hjullastere.
Det sier administrerende direktør Tom Johansen i Nasta AS.

– Vesentlig høyere enn forventet

–Et meget godt første halvår, sier markedssjef David Kristianslund i Volvo Maskin.

De startet året med et forsiktig budsjett, basert på usikkerhet rundt lave oljepriser og lavere byggeaktivitet på Sør-Vestlandet. Salget har imidlertid vært vesentlig høyere enn forventet.

– En betydelig økning i forhold til samme periode i 2015 på alle maskintyper. Den største økningen har vi på beltegravere og minigravere, sier han.

Nye anleggsmaskiner

I likhet med andre produsenter har Volvo fornyet maskinparken, i forbindelse med innføring av utslippskrav i henhold til steg IV.

– De nye modellene er svært godt mottatt i markedet. I tillegg har vi lansert flere nye maskiner. Ikke minst hjulgraverne EWR150E og EW60E, som allerede har blitt svært populære. Aktiviteten er fortsatt høy. Vi forventer godt salg utover høsten. Kanskje et nytt rekordår, sier Kristianslund.