Heftig gravemaskinteater på rekordmesse

Gravemaskinteateret var et av høydepunktene under tidenes største Nordnorske bygg- og anleggsmesse (NNBA) i Tromsø.

Det var en forestilling utenom det vanlige de fremmøtte på NNBA fikk oppleve. Akkompagnert av profesjonelle landsdelsmusikere spilte fem gravemaskiner hovedrollene som rekrutter i militæret, i stykket som har fått navnet «Maktkamp på Moen».

Maskinførere av ypperste klasse: (f.v.) Thomas B. Pedersen, Knut-Olaf Rustad, Audun Olsen, Ketil Høegh (general), Ken Solbakken og Jørgen Killi. (Foto: Runar F. Daler).

Maskinførere av ypperste klasse: (f.v.) Thomas B. Pedersen, Knut-Olaf Rustad, Audun Olsen, Ketil Høegh («general»), Ken Solbakken og Jørgen Killi. (Foto: Runar F. Daler).

En streng, følelsesløs general (spilt av den lokale skuespilleren Ketil Høegh) pisket de stakkars rekruttene (gravemaskinene) rundt på området. Generalen drev til slutt rekruttene til vanvidd, og de tok en solid og velfortjent hevn på ham, til publikums store fornøyelse.

Annonse
Den beinharde "generalen" drev rekruttene til vanvidd, og fikk til slutt som fortjent. Her er det maskinfører Audun Olsen som har gleden av å dynke ham i sagflis. (Foto: Runar F. Daler).

Den beinharde «generalen» drev rekruttene til vanvidd, og fikk til slutt som fortjent. Her er det maskinfører Audun Olsen som har gleden av å dynke ham i sagflis. (Foto: Runar F. Daler).

De beste maskinførerne

Hele stykket varte en halv times tid, og de utvalgte maskinførerne viste stor presisjon og faglig dyktighet. Så var det heller ikke hvem som helst som var plukket ut til å kjøre maskinene.

– Det er styrene i MEF i Nordland, Troms og Finnmark som har nominert de beste av sine maskinførere, sier Siren Somby, rådgiver i MEF region Nord. Det var faktisk Somby som fikk oppgaven å ringe til maskinførerne å fortelle at de var valgt ut som kandidater til å være med på oppsettingen. En takknemlig oppgave, skal vi tro Somby.

– Det var ordentlig morsomt å ringe dem. Det er jo en skikkelig tillitserklæring å bli nominert av styremedlemmene i fylket, og et solid bevis på at man er faglig dyktig. Et annet poeng, som understreker hvor dyktige de er, er at de har øvd kun i fem dager – og kun to av dem med musikk, før denne oppsetningen, forteller hun.

Messeområdet på Mandelasletta var ideelt. Selv været var på arrangørenes side. (Foto: Runar F. Daler).

Messeområdet på Mandelasletta var ideelt. Selv været var på arrangørenes side. (Foto: Runar F. Daler).

Rekordmesse

Arrangøren hadde håpet på 5000 besøkende innenfor portene i løpet av messa. Det ville gitt rekord. Fasiten søndag kveld var at mer enn 7000 fant veien til Mandelasletta i helga.

– Vi er helt overveldet. Det har vært en stor suksess, sier presseansvarlig for NNBA, Lars Erik Flygel til Nordlys.

– Man kan trygt si at millionene rullet denne helga. Utstillere har gitt tilbakemelding om at de har solgt unna alt de hadde med seg, forteller han til avisen.