Best av de beste i nord

Petter A. Steen fra Harstad Maskin AS i Troms er kåret til beste nordnorske maskinførerlærling. Premien er en tur til Cat-fabrikken i England.

– Det var skikkelig artig! Vi er to lærlinger her i bedriften, og det var han andre som meldte meg på denne konkurransen uten at jeg visste om det. Til å begynne med hadde jeg ikke tenkt å bli med engang, men det viste seg jo at det lønte seg, forteller en fornøyd vinner, som har blitt overøst med gratulasjoner og meldinger etter han kom tilbake på jobb.

Petter A. Steen i dyp konsentrasjon under gravemaskindelen av konkurransen. (Foto: Arne Berg).

Petter A. Steen i dyp konsentrasjon under gravemaskindelen av konkurransen. (Foto: Arne Berg).

Til Leicester og Bergen

Det var under Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse 2016 (NNBA) i Tromsø i helga at Nord-Norges beste maskinførerlærling ble kåret. Etter en svært jevn og spennende konkurranse mellom seks finalister – to fra hvert av de tre nordligste fylkene – var det altså til slutt Petter A. Steen som stakk av med den gjeve tittelen. Dermed får han besøke Cat-fabrikken i Leicester i England, og han får delta i yrkes-NM for lærlinger i Bergen til høsten.

Annonse

Gravemaskin og hjullaster

Maskinførerlærlingene konkurrerte med både hjullaster og gravemaskin. Gravemaskindelen gikk ut på graving og avretting av en grop for nedsetting av en betongkum. Hjullasterdelen var en klassisk hinderløype hvor man skulle unngå kjegler og samtidig unngå vannsøl fra en bøtte som ble fraktet rundt med pallegaffel. Begge deler gikk på tid, og man ble trukket for feil underveis. Også HMS-hensyn ble vektlagt.

Ikke forberedt på å vinne

Konkurransen var jevn, og den nybakte vinneren visste ikke underveis hvordan han lå an.

– Jeg følte jo at det gikk helt greit, men jeg var ikke helt forberedt på å vinne, for å si det sånn. Men det vi måtte gjøre er jo ting jeg er vant til å drive med til vanlig, som å sette ned en kum for eksempel. Jeg kjører gravemaskin til daglig, og hjullaster og dumper av og til, sier Steen, som er meldt opp til fagprøve, men har ikke fått noen dato ennå.

Og nå bærer det altså av sted til Cat-fabrikken i Leicester i England?

– Ja, det blir sikkert utrolig artig. Jeg vet ikke når det blir ennå, men Pon skulle ta nærmere kontakt med meg.

Så blir det ny konkurranse til høsten, når du skal delta på NM i Bergen. Blir det nye seier der, kanskje?

– Ja, der skal jo lærlinger fra hele landet konkurrere, så det blir spennende! Jeg gleder meg og håper og gjøre en god figur der også, sier han til Anleggsmaskinen.

Alle finalistene samlet før start: Jakob Amundsen (OSPAS AS, Nordland), Petter Steen Andersen (Harstad Maskin AS, Troms), Christian Kristoffersen (JM Jenssen Maskin AS, Troms), Torbjørn Johansen (Bulldozer Maskinlag Entr. AS, Nordland), Jesper Øverli (Oskar Sundquist AS, Finnmark) og Marianne Nilsen (Jon Opgård AS, Finnmark). (Foto: Runar F. Daler).

Alle finalistene samlet før start: Jakob Amundsen (OSPAS AS, Nordland), Petter A. Steen (Harstad Maskin AS, Troms), Christian Kristoffersen (JM Jenssen Maskin AS, Troms), Torbjørn Johansen (Bulldozer Maskinlag Entr. AS, Nordland), Jesper Øverli (Oskar Sundquist AS, Finnmark) og Marianne Nilsen (Jan Opgård AS, Finnmark). (Foto: Runar F. Daler).