– Nå kommer BIM for fullt

Brakkeveggen med postit-lapper er snart historie. Slik forbereder Topcon-forhandleren seg på overgang til BIM og digital konstruksjon.

MÜNCHEN: ”Digital Construction 4.0”. Det var den overordnede parolen for Topcons store utstilling på Bauma-messa.

Digital bygging er nok ikke veldig nytt for deg. Det norske markedet er nemlig verdensledende på dette området.

Annonse

Mye stikk og mange landmålere

– Det hører vi fra Topcon, blant annet. De forteller oss hvordan ting er i andre land. Vi ser det veldig selv også, på utenlandske entreprenører som kommer på jobb til Norge. Det er fryktelig mye stikk og mange landmålere for å gjennomføre en jobb. Norge og Sverige er nok i ledelse når det gjelder digitalisering av anleggsarbeidet, med bruk av digitale 3D-modeller og BIM

Og ikke minst ved at kundene er nysgjerrige og spør om ting. De etterspør løsninger: ”Finnes det? Kan vi få det sånn?” Kundene er også flinke til å komme med ønsker og forslag til utvikling.

Det sier Tim Jørstad fra Topcon-forhandler Norsecraft Geo AS. Vi møtte ham på Topcons stand på Bauma-messa.

Postit-lapper på brakkeveggen

– Praktisk eksempel?

– Prosjektoppfølging, for eksempel. I dag har du en hel vegg inne på brakka. Der har man hele linja man jobber på, med postit-lapper med framdrift. Der har Topcon en prosjektledelsesløsning nå, Dynaroad. som gjør den jobben for deg. Sånne spørsmål får vi fra kundene. ”Hvordan kan vi forenkle prosjektet. ”

Overgang til BIM

– Overordnet, hva vil du si om årets nyheter?

– Det er overgangen til BIM nå. Topcon kaller det Digital Construction 4.0. Det er en klar arbeidsprosess: Fra oppstart med datainnhenting og måling av terreng gjennom hele prosessen, med planlegging, utførelse og sluttdokumentasjon. Det er det viktigste nå, at Topcon leverer en total pakke, med alt fra A til Å.

Bokser i hele kjeden

– For å ha nytte av en sånn totalpakke, forutsetter det at man bruker Topcons produkter, løsninger, ”dingser og bokser” i hele kjeden?

– Dynaroad kan du kjøre uten. Men da er du avhengig av å mate data inn manuelt. Bruker du Topcon ute i maskinene, så får du lettere hentet inn data automatisk. Jo mer Topcon du har i kjeden, jo smidigere blir det.

– Hvordan vil entreprenørbedrifter merke denne overgangen?

Lettere for den som skal gjøre jobben

– De vil få en enklere hverdag. Jo mer digitalisert man blir, jo lettere blir det for de som skal gjøre jobben. Han som kjører gravemaskinen får enklere tilgang til mer informasjon, og kan konsentrere seg om å gjøre en best mulig jobb med grøfta. Bedriften vil få større utnyttelse av maskiner og utstyr. Mer valuta for pengene. Og kanskje også økt fortjeneste, sier Jørstad.

Nytt dosersystem

Topcon lanserte på Bauma sitt nye, mastefrie dosersystem.

Her er GNSS-mottakeren montert på hyttetaket i stedet for på en mast på skjæret.

Her forteller Tim Jørstad om systemet. Artikkelen fortsetter under videoen.

– Vi har en GPS montert på hyttetaket og to sensorer som registrerer vinkler og bevegelser på maskinen. En på ramma og en på skjæret, forteller Jørstad.

Det er også kommet en ny skjerm, som er litt mindre enn den forrige. Den blir ikke tilgjengelig i Norge ennå.

Oppgradering av eksisterende system

Dosersystem er ikke noe nytt for Topcon. Jørstad mener ubeskjedent at Topcon er det det beste dosersystemet.

– 100 hz sensorer reagerer lynraskt. Det gir et jevnere resultat. Du kan kjøre doseren så fort den går, maskinstyringen holder følge uansett. Du kan kjøre 11 km/t og få en vanvittig flott resultat etter deg. Nesten som om en høvel har kjørt. Så dette er en oppgradering av et allerede veldig bra system! Systemet blir enklere – og dermed rimeligere – å montere. Man blir kvitt kabler som det kan oppstå brudd i.

– Uansett merke på doseren?

– Jada. Vi leser Canbus-strengen på Cat, Komatsu og Liebherr. Vi monterer på alle dosere på det norske markedet, sier Tim Jørstad.