OKAB med gravemaskin til skoleungdom

OKAB Sogn og Fjordane skal lokke flere til bransjen med splitter ny gravemaskin.

– Vi ser jo at det er nedgang i antall skoleelever generelt i fylket fra år til år, så vi tar grep for å prøve og rekruttere til bransjen, sier daglig leder Jan Erik Øygard i Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) Sogn og Fjordane til Anleggsmaskinen.

– Simulatoren vår er svært populær blant skoleungdom, så jeg tror definitivt at en ekte gravemaskin vil fenge ungdommen, sier han.

Annonse

Tiltrotator og fjernkontroll

Maskinen opplæringskontoret har investert i er en splitter ny 1,7-tonns Kobelco (Kobelco SK17SR).

– Den er under 15 kw-grensen, noe som betyr at man ikke trenger maskinførerbevis for å kjøre den, sier Øygard.

– Med tanke på sikkerhet, følger det også med en fjernkontroll. Med den kan vi stå på utsiden av maskinen og stanse den dersom det skulle være nødvendig.

Og her er det Naustdal barne- og ungdomsskule som har fått besøk. (Foto: Jan Erik Øygard).

Og her er det Naustdal barne- og ungdomsskule som har fått besøk. (Foto: Jan Erik Øygard).

– Vi har selvfølgelig også fått med rototilt. Vi må jo være med i tiden! For det er jo nærmest standard med rototilt i bransjen i dag – om enn ikke på så små maskiner som dette, sier Øyagrd.

Kun til rekruttering

OKAB Sogn og Fjordane skal nå ta med seg både den nye graveren og simulatoren rundt på ungdomsskoler og videregående skoler i hele fylket.

– Vi skal bruke den på utdanningsmesser og skolekonkurranser. Den skal kun benyttes til rekruttering, og ikke til eksisterende lærlinger. De har jo tilgang til større maskiner via sine respektive lærlingbedrifter, sier Øygard.