Simulatorer – anleggsbransjens fremtid?

– Imponerende realistisk og nøyaktig! utbryter Morten Johnsen fra Bulldozer Maskinlag AS når han prøver simulatoren fra Tenstar Simulation på Arctic Entrepreneur.

– Jeg synes den virker veldig reell og overraskende bra. Det er kanskje litt vanskelig å bedømme avstanden, men det er vel en vanesak. Dette må jo absolutt være relevant til å drive opplæring med. Jeg må si jeg er overrasket over nøyaktigheten på spakene, skryter Johnsen.

Stigende interesse

Det er hovedsaklig to leverandører av simulatorer for anleggsmaskiner i Norden, og de er begge svenske; Oryx Simulations og Tenstar simulation. Det var sistnevnte som hadde tatt med seg to simulatorer til Gardermoen og Arctic Entrepreneur slik at deltakerne kunne prøve seg.

Annonse

– Vi merker at interessen for simulatorer er stigende i Norge nå. Vi har solgt 16-17 stykker så langt her i landet, til skoler og private utdanningsinstitusjoner. Og jeg ser ikke bort ifra at vi kommer til å gjøre noen salg etter denne messen. I Sverige har mer enn 50 skoler kjøpt våre simulatorer, og i Nederland har én skole kjøpt hele 19 simulatorer, forteller Freddy Lund til Anleggsmaskinen. Han er gründer og eier av Tenstar Simulation. Selskapet har kunder i England, Frankrike, Belgia, Finland og Danmark, foruten Sverige og Norge, og eieren har stor tro på markedet fremover.

Supplement, ikke erstatning

– Vi startet opp i 2009. I dag har vi 10 ansatte kun på utvikling, og jeg håper vi er dobbelt så mange om et par-tre år. Bare for hjul- og beltegående gravemaskiner har vi nå mer enn 50 ulike øvelser. Dette er et marked som er i startgropen nå og jeg tror det snart kan komme til å «ta av», sier han.

– Det er litt kjedelig at man fremdeles diskuterer om man skal bruke simulatorer i det hele tatt. Spørsmålet er jo heller hvor mye det skal brukes. Simulatorer er jo ikke en erstatning for ekte maskiner, men et nyttig supplement, slår han fast.

Fred Arild Gyldenaas ser store fordeler og muligheter med simulatorbruk, både til rekruttering og undervisning. Men de må bli enda bedre. (Foto: Runar F. Daler).

Fred Arild Gyldenås ser store fordeler og muligheter med simulatorbruk, både til rekruttering og undervisning. Men de må bli enda bedre. (Foto: Runar F. Daler).

Enorm utvikling

Kompetanseansvarlig i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Fred Arild Gyldenås, er på ingen måte uenig med Freddy Lund og Tenstar Simulation. Han ser store fordeler og muligheter med simulatorbruk, både til rekruttering og undervisning. Men han ser også enkelte begrensninger.

– Det har vært en enorm utvikling på dette feltet, mye takket være spillindustrien og datateknologien. Grafikken har blitt mer virkelighetsnær og autentisk, førerplassen har endret seg, med bevegelsesplattform og joystick som man finner i ekte maskiner. Det er en rekke fordeler og muligheter med simulatorer. De kan brukes uten instruktør, man trenger ikke å ha et sikkerhetskurs, de kan brukes i svært mange timer per elev uten nevneverdige ekstrakostnader, de er sikre bruk, det er ingen fare for omgivelsene og de er miljøvennlige, sier han.

– Må bli enda bedre

– Men dersom skal simulatorene få en større plass i undervisningssammenheng, må man kunne sette flere simulatorer sammen. Man bør kunne sitte i en gravemaskin og lesse opp på en dumper som en annen sitter og kjører, og kanskje også involvere en tredje maskin. Først da blir det som å jobbe i et ordentlig arbeidsmiljø. I tillegg må virkelighetsopplevelsen tilpasses enda mer. Grafikken må utvikles ytterligere og bevegelsesplattformene må bevege seg i henhold til den maskintypen man sitter i. For det er jo forskjell på en Cat, Volvo eller Komatsu. Men teknologien går så fort at i løpet av noen få år er nok dette på plass, fortsetter Gyldenås.

– Uansett må det presiseres at simulatorer selvsagt aldri vil kunne erstatte ekte maskiner. De er et supplement for å gi økt trening, slik at vi får best mulige anleggsarbeidere.