FROGNER: Peder Dahl-Nielsen i IRM Norge sjekker at alt utstyret er klart til det nye CPA 222A boretårnet fra Montabert.
I slutten av november ble tårnet levert til Kjosås Maskin AS og montert på en Volvo 210 graver.
«Bur på boks»
Radiopanel og displayet til vinkelmålingen er på plass. Det er også en liten, gul boks på størrelse med en stor mobiltelefon.
Den boksen skal operatøren ha på seg. Da slipper han å ”plages” med et vernebur. Men tårnet er likevel i henhold til regelverket.
222-tårnet til Kjosås er nemlig det første leverte med Montaberts nye, burfrie verneløsning.
Radiobasert verneløsning
Med radiokommunikasjon mellom operatørens boks og en sensor på maskinen sørger teknikken for å stoppe tårnet hvis operatøren kommer for nær.
Omtrent som en ”omvendt” trådløs dødmannsknapp, og etter samme prinsipp som Qmatecs verneløsning.
– For å hindre adgang til faresonen uansett hvilken stilling boretårnet står i, danner systemet en slags «beskyttelsesboble» med radius på fem meter rundt maskinen. Hvis operatøren kommer innenfor denne sonen får han et varsel om at han er for nær.
Tre meters nærgrense
– Hvis han kommer nærmere enn tre meter stopper boringen. Da må boretårnet restartes manuelt, sier senioringeniør Bernard Cadet i Montabert.
CPA 222A har en automatisk stangmater.
– Stopper det driften helt, eller bare reduserer når operatøren kommer for nær?
– Boringen er blokkert. Tårnet må restartes. Dette er gjort for å sikret at operatøren «lærer» å holde seg unna tårnet hele tiden. Dessuten er det et krav i EN 16228-standarden: Sensorsystemet skal ikke restarte boringen automatisk. Det må skje manuelt. For eksempel med en låsbar bryter, sier Cadet.
Hvem skal vernes
Regelverket er ikke tindrende klart på om det er operatøren som skal være vernet mot de bevegelige delene, eller om det også skal gjelde for uvedkommende som måtte forville seg inn i området.
– Hvordan kan kunden vite at boretårnet er i henhold til regelverket?
– Vi er enige i at den nye standarden ikke er klar på dette. Montabert har tolket reglene som at vernet skal gjelde for operatøren. I dokumentasjonen som følger med sier vi tydelig at uvedkommende må holdes unna operasjonsområdet. Som med alt annet utstyr er det kunden og operatøren som er ansvarlig for å organisere arbeidsplassen slik at uvedkommende ikke kommer i nærheten av maskinen, sier Cadet.