Støper kantstein på direkten

ÅLESUND / LOEN: Svinø Entreprenør AS har laget seg en ny nisje: Støping av kantstein direkte på plass. Èn mann legger opp mot 200 meter om dagen.

– Det er veldig tidsbesparende. Det går fint å legge 150-200 meter om dagen, sier Odd-Ivar Svinø.

Han er prosjektleder i Svinø Entreprenør AS. Siden i våres har Ålesund-firmaet prøvd ut støping av kantstein, som alternativ til kanting med Spikma eller granittstein.

Annonse

Fiber

KANTSTØP: Denne maskinen har skaffet Svinø Entreprenør et nytt virksomhetsområde. F.v. kantstøpansvarlig Frode Breiteig, Per Kåre Alvestad og Odd-Ivar Svinø.

KANTSTØP: Denne maskinen har skaffet Svinø Entreprenør et nytt virksomhetsområde. F.v. kantstøpansvarlig Frode Breiteig, Per Kåre Alvestad og Odd-Ivar Svinø. (Foto: Jørn Søderholm)

– Betongbilen tømmer lavstøpbetong iblandet fiber opp i maskinen. Betongen blir formet og lagt ut rundt montert armering i ubrutt kantstein, sier Frode Breiteig.

Han er kantstøpansvarlig i Svinø Entreprenør AS, og den som håndterer utstyr og kantstøtjenesten for selskapet.

Maskinen er en amerikansk Gomaco Curb Cadet CC 1200, en av 5-6 tilsvarende maskiner levert av Ankerløkken AS i Norge.

Utstyret kan glidestøpe betongkant i høyder mellom 13 og 30 cm.

Tørt

Siden i mai har utstyret blitt prøvd i både Svinøs egne prosjekter og på oppdrag for andre entreprenører, med gode resultater. Det er bare ett forbehold man må ta med støpingen:

– Vi er avhengig av tørt vær. Men da er også produktiviteten stor, sier Frode Breiteig.

Fra sin base i Ålesund jobber Svinø stort sett i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Vi møtte karene fra Svinø Entreprenør AS på Loendagene.

Svinø Entreprenør runder for øvrig 55 år i år.

Andre

Om dette er nytt for Svinø Entreprenør AS, så er er verken teknikken eller utstyret til kantstøp i betong nytt her til lands.

I Arna, Bergen har Asfalt & Maskin AS kanstøp på menyen. Lenger sør er Sirdal Veibetong AS spesialister på glidestøp i betong. Begge har utstyr og kompetanse til kantstøp i mange høyder og formater. Det samme har riksentreprenør NCC Profilbetong, som i følge leserkommentarer er størst i landet på denne typen tjenester.