Stor interesse for spesiell graver

Menzi Muck i Telemark.

Demo av Menzi Muck med trefres i Skien, Telemark. (Foto: Jørn Søderholm)

SKIEN: Menzi Muck M545 er den største hjulmaskinen fra den sveitsiske produsenten. I begynnelsen av mai var den utstilt på Bulder Maskins stand.

Etter messa ble den fraktet rundt på en demoturné, før den ble fraktet hjem til svensken som har kjøpt maskinen.

Prøve

Visning og demonstrasjon fant sted uten for Skien, på Odda og i Voss. Totalt var rundt 90 personer innom. De fleste for å titte, noen for å prøve.

Annonse

Den veier rundt 13 tonn, men veldig forskjellig fra andre gravemaskiner på samme størrelse. Produsenten oppgir en kapasitet på arbeidshydraulikken på hele 295 liter pr minutt ved 300 bar.

Hjulene står på hver sin legg, som kan beveges både i høyde- og bredderetning. Fremdriften besørges gjennom hydrostatisk drift av de fire hjulene.

30-tonner

Demonterer trefres på Menzi Muck.

Truls Østerud (t.v.) hadde med Ernst Menzi (foran) og Norman Beattie (bak stikka) på demoturneen.

– Den leverer olje som en 30 tonner og har en rekkevidde som en 20 tonner. Den kan kjøres helt sammen til 2,5 meters bredde og fraktes bak en traktor. Men det er et nisjeprodukt, sier Truls Østerud.

Han er produktansvarlig for Menzi Muck i Bulder Maskin AS, og den som organiserte demoturneen.

Her fikk han med seg Ernst Menzi fra familiebedriften som produserer maskinene.

Virksomhet

Det er i dag 10-20 mer eller mindre aktive Menzi-maskiner i Norge. Norvald Olsen fra Odda har tre av dem, og baserer hele sin virksomhet på de sveitsisk produserte maskinene som er spesielt egnet i bratt og uveisomt terreng.

Norvald Olsen

Norvald Olsen på en av hans tre Menzi Muck i ulike størrelser. (Foto: Privat)

– Det er jobb nok. På en del oppdrag må maskinen demonteres og flys innover i fjellet med helikopter. Airlift har en Super Puma som greier å løfte chassiet, legger og hjul og aggregatet hver for seg. Nå om dagen er jeg på en jobb ved veien. Det går mye i linjebygging, sier Norvald Olsen.

Spesialitet

Han gjør det meste av arbeidet med kjøring og skruing selv. Men å kjøre Menzi er en spesialitet han gjerne tar andre med på, selv om mer enn èn har oppdaget at Menzi ikke er som andre gravemaskiner.

– Det har hendt at jeg har hatt folk med som har vært helt på skjelven av spenning. Men etter et par dager sier de nei takk til å kjøre mer. Det ble for mye styr, sier Olsen.

Variert

Selv kan han ikke tenke seg noen annen tilværelse enn de varierte arbeidsdagene og oppdragene han får med Menzien.

Også andre Menzi-entreprenører som var til stede på demonstrasjonen i Skien fortalte om ansatte vil helst kjøre ”vanlig” maskin, og overlater til eier å kjøre Menzi Muck.

Fres

Promac Brushcutter 36 BT

Promac Brushcutter 36 BT

Med på demoturneen hadde Bulder også en Promac Brushcutter 36 BT som ble demonstrert i skogen.

Montert under rototilten på Menzien gikk det lekende lett å knuse busker og små trær til flis i én operasjon med fresen.

Ingen felling, her var det bare å sette fresen i toppen av busken eller treet og slippe bommen ned.

Dette er et produkt Bulder Maskin vurderer å ta inn i sortimentet. Norman Beattie fra den kanadiske produsenten var med på turneen og bisto med oppsett og bruk.

 

menzi2 menzi6 menzi7 menzi10 menzi8