Slukker brann med ATV

Etter storbrannene i Lerdal og Flatanger i fjor kom ideen på plass. Selskapet HSX så et økende behov for beredskapsløsninger og lanserte en mobil brannslukker for ulendt terreng.

HSX Firefighter 300

Etter at flere opplevde å se huset sitt brenne ned til grunnen i 2014, ble Halvor Sannes inspirert til å tenke nytt. Som daglig leder hos HSX Maskinutvikling AS, gjorde han filosofien om til en realitet og skapte frem HSX- Firefighter 300. Den rullende firhjulingen har integrerte brannpumper, hurtigfester, slanger med tilbehør og Canada-pulken med adapter og dragstang.

Mobile brannslukkere er nyttig når brann er et faktum.

Mobile brannslukkere er nyttig når brann er et faktum.

– I vårt vidstrakte land er ikke alle steder like lett tilgjengelige å komme til ved en eventuell skogbrann eller et flammehav langs kysten. ATV-en HSX Firefighter 300 kan lett tas i bruk sommer som vinter. Canadapulken får frem lasten sikkert og lettvint. Det er gunstig å benytte seg av lett utstyr når det virkelig gjelder, sier Sannes i en pressemelding.

Annonse

Han påpeker at ti års erfaring på området og hva lett portabelt utstyr kan bety i en rekke situasjoner, har bidratt til nytenkning.

– Vi bygger videre på disse erfaringene med programmet HSX – Firefighter, legger han til.

Økt interesse

Den brukervennlige ATV-en er komplett utstyrt med en ferdigpakket rigg. Der asfalten slutter kommer HSX utstyret til anvendelse. Mulighetene er lagt til rette for supplering av en stabil pulk med variable innholdskassetter. HSX tilbyr eksempelvis brannslanger på 124 meter i en lett håndterlig bæremeis. Den lille hengeren inneholder 500 meter med brannslange fordelt på 4 bæremeiser, en HF-LP-pumpe, og 3 stk. LW-HP-pumper med tilbehør.
Sannes er en garvet messedeltager og fikk raskt erfare interessen for produktet på landbruksmessen Dyrskun i fjor.

HSX har fokus på lett pumpeutstyr, høyt trykk, lette slanger og komponenter. Modell Wick 100G er avbildet her.

HSX har fokus på lett pumpeutstyr, høyt trykk, lette slanger og komponenter. Modell Wick 100G er avbildet her.

– I dialog med flere brannmenn ble HSX Firefighter 300 godt mottatt. I ulike demonstrasjoner var det vekt og brukervennlighet på utstyret som falt lett i smak, forteller Sannes som har flere konkrete forespørsler fra brannvesen og private brukere.

En bæremeis med 124 meter selvkjølende brannslange, og en LW-HP-pumpe kan bety et beredskap for private eiendommer i mindre skala og for skogeiere.

– Brannpumpen LW-HP er utmerket til andre formål, som vannreservoarer som skal fylles eller tømmes, badestamper, bassenger og lignende, sier Sannes engasjert.

Fremkommelig

Mange av Norges landsteder ligger idyllisk til i strandkanten. Med vann som nærmeste nabo kan HSX Firefighter 300 være en smart investering. I små bygdesamfunn, og langs den langstrakte kysten er ikke brannbiler i millionklassen like mye brukt. Avanserte, tunge kjøretøy i små øysamfunn langs kysten, kan by på utfordringer.

Sannes påpeker at beredskapsløsningen kan være gunstig for kommuner i sentrale strøk og bygdesamfunn. Etter storbrannene i fjor har mange fått erfare at lett fremkommelig og tilgjengelig utstyr er gull verdt når brann er et faktum.

– Vi tør påstå at vårt produktsortiment bidrar til å lette arbeidet og gjøre jobben effektivt. Kommuner eller private som ønsker en oppgradering av sitt eksisterende utstyr integrerer dette i vår pakkeløsning, avslutter Sannes.