Nytt liv til slitne borekroner

Demo slipemaskin CME

DEMONSTRASJON: Interessert publikum når slipemaskinen demonstreres. (Foto: Jørn Søderholm)

Morten Almark i SK Produkter AS holdt jevnlige demonstrasjoner av deres halvautomatiske slipemaskin for borkroner. Og med et interessert publikum bak ryggen på hver eneste én av dem.

CME Robotarm er nemlig en maskin som gir et solid bidrag til bedre borståløkonomi i driften av pall- eller tunnelrigger. Slipeutstyr for borekroner er et viktig produktområde for SK Produkter. 

To borkroner

Borekrone.

Mer enn 50 prosent slitt 3,5 toms borekrone, der noen av stiftene er slipt opp igjen. (Foto: Jørn Søderholm)

Arbeidskammeret har plass til to borkroner fra 38 mm til 10 tommer. Sett inn kronene, still inn maskinen og trykk på knappen.

Annonse

– Det tar fire til åtte sekunder pr stift, så fremt ikke krona er overboret før sliping. Fra sliten til nyslipt er mer enn natt og dag. Og koppsliping er vesentlig raskere og enklere enn sliping med rettskive, sier Morten Almark.

Dyrt

Større kroner kan slipes utenfor arbeidskammeret, nesten like enkelt.

Det er en nokså kostbar maskin. Men Almark minner om at borerigg og borstål er også dyrt.

Morten Almark SK Produkter

Morten Almark i SK Produkter med slipemaskinen. (Foto: Jørn Søderholm)

– Det er bedre borståløkonomi i å slipe kronene opp jevnlig, ikke kjøre dem for langt ned. 25-30 meter i snitt er passe, avhengig av bergart.

– Dette må være noe kostbare greier som er bare for de store…?

Nytt liv

– Vi har solgt til kunder som har 2-3 borerigger i drift. De som kjøper slikt henter ofte fram igjen kroner de egentlig hadde tenkt å kaste, og sliper nytt liv i dem. Det hjelper på regnestykket, sier Morten Almark.

Videoen under er av samme type maskin.