80 Cat på fire år

OSLO: Karene på bildet øverst har akkurat signert en avtale på 19 nye Cat anleggsmaskiner til Hæhre-konsernet.

Dermed har Hæhre kjøpt 80 Cat på fire år.

Det var daglig leder Frank Ole Sørensen i Hæhre Maskinutleie som sammen med maskinkoordinator Lars Hæhre og ”han sjøl”, styreformann Albert Kr. Hæhre, signerte avtalen med Pons Svein Erik Sønstehagen i slutten av mars.

Annonse

Tonn

– Vi er gode til å produsere tonn. Da er det Cat som gjelder. Vi er opptatt av lavest kostnad pr tonn, tilfredse maskinførere, maskiner som virker når de skal og at vi kan få service når det trengs.

Uansett om vi er i Kirkenes eller på Lindesnes, sier karene fra Hæhre i en pressemelding fra Pon Equipment.

Hæhre Cat 349

Fire nye slike Cat 349EL er på vei inn i Hæhres maskinpark.

Ordrelista i denne siste handelen inneholder blant annet to tunge 374FL gravere, fire 349EL, to D6T dosere, to tunge 988K hjullastere , syv (!) hjulgravere og to 140M3 høvler.

– Det forundrer meg ikke om vi ser noen av disse 19 Cat-ene på Vei og Anlegg, sier Pon-sjef Erik Sollerud.

Anleggsmessa

Både Hæhre-karene, Sollerud og resten av staben i Pon Equipment blir å finne på den store anleggsmessa på Hellerud utenfor Oslo.

Det samme gjelder alt som kan krype og gå av ansatte i andre bedrifter som lever av å selge til anleggsbransjen, og tusenvis av fagfolk i anleggsbransjen og andre som er interessert i bransjen og tungt utstyr.

Nyheter

Denne vinteren og våren har steg 4-kravene trådt inn for alle maskiner, bortsett fra de aller minste. Noen produsenter har hamstret steg 3b-motorer før de gikk ut av produksjon, og venter i det lengste med å innføre steg 4.

Men de største har tatt skrittet over i steg 4, og rekken av nye maskiner er lang. Også fra Caterpillar.

Hver eneste av dem ny, fin og med en masse gode greier. Det mest spennende er all teknologien som finnes inni maskinen, bakom den blanke overflaten.

På Pon Equipments stand på drøyt 2,5 mål er det utstilt flere hundre tonn med Cat-maskiner. Gravere, dosere, hjullastere, høvler og valser. Hver og en av dem er spennende, og har mye bra å by på for både eier og fører.

Fabrikk

De nye Cat-maskinene har et interessant teknologisk fellestrekk: De inneholder mye avansert teknologi montert på fabrikken, av en type som tidligere har blitt montert hos importøren, før levering til kunden.

Maskinstyring for eksempel.

Cat Grade Control

«Grade Control» viser at maskinen trenger lite tidkrevende ettermontering av maskinstyring. Det meste er gjort klart fra fabrikken

Både høvel, graver og doser har viktige komponenter til maskinstyring integrert i maskinen fra fabrikk. Konseptet kalles «Grade Control».

Nå kommer det også på B-serien av anleggsvalser, rett i etterkant av at Statens vegvesen har begynt å kreve at komprimeringen av veien skal dokumenteres elektronisk.

Grønt

Enklere blir det også:

”Vals til det blir grønt”, sier Pon. Det dreier seg om anleggsvalsen CS78B. Caterpillars eget NDP-system er innebygget, og samkjøres med Trimbles vals-system.

– Man kan finne komprimeringsgraden på veien akkurat i øyeblikket uten å kjøre vibrasjon. Ved vanlig komprimering er det bare å kjøre til området på skjermen blir grønt. Enklere blir det ikke, sier Pon.

På hjullastersiden er det fabrikksmontering av vektteknologi som skal gjøre det enklere – og sikkert rimeligere i det store bildet – å kombinere maskiner og elektroniske støttesystemer til en mer effektiv produksjon ute i felt.

Det er forresten lovet en ”hemmelig” og etterlengtet nyhet: Åttetonneren 307 er endelig tilbake, med bommen på maskinen.

Service

Pon Equipment fokuserer sterkt på service-siden av maskinkjøpet.

På messa vil de snakkes mest mulig med flest mulig om EM Solutions, et Cat servicepakke-konsept delt i fem trinn.

– Kall det gjerne involveringsgrad fra vår side. Her velger du hvor mye av maskinvedlikeholdet du vil overlate til oss. På nivå 1 gjør du mesteparten av skrujobben selv, men tar informerte beslutninger basert på data fra VisionLink. På høyeste nivå, altså nivå 5, tar vi oss av alt av service og vedlikehold, sier Pon Equipment.