Ny verdensrekord med traktor

World Rally-mester Juha Kankkunen kjørte en Valtra T234 traktor i 130 km/t på en snørik og isete flystripe i Finland.

– Jeg har gjennomført topphastighetstester med flere biler, men dette er første gangen jeg har kjørt en traktor på denne måten, og det sto til verdensrekord. Dekkene og traktoren fungerte veldig godt, selv om været var utfordrende, sier Juha Kankunnen i en pressemelding fra Nokian Tyres.

Verdens første traktorvinterdekk

Verdensrekorden ble muliggjort gjennom et samarbeid mellom Nokian Tyres og traktorprodusenten Valtra. Nokian Tyres utvidet våren 2014 sitt allsidige vinterdekkutvalg til også å omfatte traktorer. Traktoren var utstyrt med verdens første traktorvinterdekk, Nokian Hakkapeliitta TRI. De diagonale seipene lager spor på mønsterblokkene, dette gir dekket flere gripekanter, som igjen gir bedre langsgående feste og sideveisgrep.

Annonse

– Ekstreme vinterforhold krever mye av et vinterdekk, spesielt for traktorer. Vi ønsket å vise fram den maksimale ytelsen til vårt nye Nokian Hakkapeliitta TRI-dekk. Det var et bemerkelsesverdig syn da den 7,7 tonn tunge maskinen fløy forbi i over 130 kilometer i timen. Når en traktor kjøres så raskt på vintervei, krever det ekstra godt grep, stabilitet og gode kjøreegenskaper. Dette har vært tydelige mål under utviklingen av Nokian Hakkapeliitta TRI, sier Tero Saari, prosjektleder for R&D i Nokian Tyres.

Guinness-rekord

Rekordforsøket ble gjennomført den 19 februar på en 2300 meter lang flystripe, omlag 20 kilometer fra byen Sodankylä i Finland. For å tilfredsstille kravene til Guinness World Records ble en 50-meters fartsmålesone satt i midten av rullebanen slik at hastigheten til traktoren ble målt i begge retninger. Verdensrekorden på 130.165 km/t er et gjennomsnitt av disse to målingene.