Åpnet Isachsens nye læringesenter

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre klippet snora på Isachsengruppens flunke nye opplæringssenter. Han har selv sett hvordan det står til med VA i norske kommuner.

SOLBERGELVA / DRAMMEN: Den siste fredagen i november var det offisiell åpning av Isachsengruppens nye lærlingesenter på konsernets hovedkontor utenfor Drammen.

Her har entreprenørselskapet lagt bortimot 4,5 millioner kroner i innredningen av innendørs opplæringsfasiliteter for lærlinger innen aktuelle fagområder.

Annonse

Her er det blant annet et rom med flere maskinsimulatorer fra Volvo, arbeidsstasjoner for VA-bygging, steinsetting, elektro og bilverksted samt et auditorium med god plass. Den offisielle åpningen ble foretatt av Jonas Gahr Støre, leder i arbeiderpartiet og tidligere statsråd.

Gahr Støre fikk prøve simulator

SIMULATOR: AP-sjefen fikk låne førersetet i maskinsimulatoren av Even Rabb (18). Konsernsjef Rune Isachsen og stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen følger med.

Bygger landet

– Arbeiderpartiets slagord i 1946 var ”Vi bygger landet”. Jeg tror det sier mye om hvor vi er i dag. Vi står foran store byggeoppgaver og trenger mye vedlikehold. Isachsen har mye av svaret på neste spørsmål: HVEM skal bygge landet?Vi kan ikke overlate det til andre. Vi må for vår egen utviklings skyld håpe at norsk ungdom vil utdanne seg i fag innen bygg og anlegg. Da jeg var helseminister fikk jeg se hvordan det står til med vann og avløp i norske kommuner. Hvordan ledninger lekker, kloakk slipper og ut vann ikke kommer fra. Det er nok å gjøre, folkens!

Det sa Støre i åpningstalen til en forsamling der Isachsens 20 lærlinger utgjorde brorparten.– Utdanningen i anleggsteknikk krever mye kostbart utstyr på skolene. Hvorfor får ikke skolene mer til dette, spurte en lærling i salen.

– Ja, det er for lavt. For å få et løft i håndverksutdanningene må vi gjøre noe med utstyrparken på skolene. Vi må bruke like mye på elever i yrkesfaglig som i studieforberedende utdanning. Det er ikke tilfelle i dag, svarte Støre.

Kvalitet

Han uttrykker stor anerkjennelse for Isachsens store satsing på lærlingefasiliteter.– De gjør det fordi de selv har nytte av det og ser betydningen av kvalitet i opplæringen. Det er en klok prioritering. Selskapet skal tjene penger og være konkurransedyktig. Men det tar også et samfunnsansvar i sin region. Det offentlige bør ha tett kontakt med slike aktører, sier Støre til Anleggsmaskinen.

Lærlingesenteret er et ledd i Isachsengruppens lang siktige mål om at ti prosent av arbeidsstokken skal være lærlinger. I dag utgjør de 20 lærlingene fem prosent.

– Vi skal doble det. Vi har ikke tenkt å vente særlig lenge heller. Vi har to ansatte som kun jobber med oppfølging av lærlingene.

– Hva tenker du om samarbeid med OKAB?

– Vi skal snakke med OKAB nå. Dette er ingen egotripp. Vi skal bruke det til våre lærlinger, men det er også et tilbud til alle i bransjen. Her skal også konkurrenter få komme inn med sine lærlinger, sier Rune Isachsen. Han er hovedeier og konsernsjef i Isachsengruppen.