Spesialbygget med skjær

Gunnar Hognerud ville ha en Cat 18-tonner med doserskjær. Men det har ikke Cat i sortimentet. Pon Equipments tekniske avdeling heiv seg i skruing. Her ser du resultatet.

 

HOVET: Her står en flunkende ny Cat 316E ute på tomta hos Gunnar Hognerud AS i Hol i Buskerud, klar til å tas i bruk på hyttetomting og grøfterensk. Den ser nokså standard ut, men doserskjæret på undervogna er skreddersøm.

Skjær og braketter ble hentet fra en Cat 314

Skjær og braketter ble hentet fra en Cat 314. Monteringen tok 40 timer. (Foto: Pon Equipment AS)

– Vi har tidligere kjørt en 312C. Nå ville vi gå opp i størrelse, og da var 316E et naturlig valg. Men vi ønsket en maskin med skjær. Og det skulle være en Cat, sier daglig leder Gunnar Hognerud.

Annonse
18-tonner med doserskjær

18-tonneren skulle ha doserskjær. Gunnar Hognerud AS nyeste investering er klar til jobb. (Foto: Arne Harald Hognerud)

18 tonn

Men Caterpillar leverer ikke skjær på gravere fra 18 tonn og oppover. Selger Kjetil Deinboll satte Pon Equipments tekniske avdeling på saken. 40 timers skruing senere var saken løst: Skjæret fra en 314E var ferdig montert på Hogneruds maskin.

– Skjæret er 2700 mm bredt. Cat 316 er 2600 mm bred, så det passer perfekt, sier teknikerne Simen Bergseng og Rolf Riiser.

De måtte selv konstruere festebrakettene til skjæret. Det tok utgangspunkt i festebrakettene til 314, forsterket dem noe og tilpasset dem til 316-en. I tillegg måtte alt av hydraulikk til skjæret legges opp, og det måtte monteres en styrespak for skjæret inne i hytta.

– Teknisk avdeling har gjort en kjempejobb! Vi gratulerer Gunnar Hognerud med ny maskin, sier produktsjef Vilmundur Theodorsson i Pon Equipment.

Pon Equipment tilbyr denne ombyggingen på 316E og 318E.