Hydraulisk trefeller på 8-tonner

TGA AS har investert i en WT 005 trefeller. Vi tok en titt på hvordan den brukes på en åttetonner. Maskinen har ikke rototilt-hydraulikk. Da er svingbommen god å ha.

KOLBU, ØSTRE TOTEN: En godt brukt Hanix 8-tonns graver holder på i utkanten av et jorde med rydding av småskog langs et bekkefar på tomtegrensa mot nabogården. På stikka har den en grønn trefeller fra italienske Trevi Benne, en WT 005. – Den er veldig effektiv. Jeg har bare holdt på en times tid, og her ser du hva jeg har rukket å rydde. På denne jobben hadde alternativene vært manuelt arbeid med håndkraft og motorsag, eller en hogstmaskin.

005-modellen tar trestammer inntil 25cm

Kutteren på 005-modellen tar trestammer inntil 25 cm.

Medeier

Kjell Olav Lundby er maskinfører for dagen. Han er også faglig leder og medeier i maskinentreprenøren TGA AS, som holder til i Bøverbru. WT trefelleren er firmaets siste utstyrsinvestering, og ble levert like før jul. Montert på en graver er den et hendig verktøy for felling og rydding av skog langs veier, gater, jernbane og kraftlinjetraseer. For ikke å snakke om i parker, frukthager og på litt kinkig tilgjengelige steder.

Annonse

WTen har hydraulisk tilkobling for sving-, klemme- og kuttefunksjon. TGAs lille Hanix har ikke rototilt. Den hydrauliske kapasiteten i maskinen er grei nok, men i mangel av rototilt har maskinen egentlig litt få tilkoblinger. Løsningen er svingbommen.

– Jeg bruker hydraulikken til den vribare bommen. All betjeninga til klypa har jeg nå på gulvet, gjennom hammerhydraulikken og den vribare bommen. Det ser ut til å fungere bra. Og det er en ganske rimelig ombygging, sier Lundby.

Ombyggingen består i en ventil på hydraulikken til svingbommen, der man velger om den skal styre bommen eller utstyret på stikka.

Trefelleren WT 005 er nummer tre i en serie på seks størrelser. Med en vekt på 580 kilo er den på grensa av hva som passer til en 8-tonner: Ideellt passer den til bæremaskiner på 9-14 tonn. Klypa i den ene enden samler kvister og grener. Kniven i den andre kutter inntil 25 cm tykt treverk i 005-versjonen.

Utstyret fra Trevi Benne leveres av Lian Scandinavia AS.

 

Tips oss om nytt og nyttig utstyr vi kan vise i arbeid: anleggsmaskinen@mef.no