Nei, det er ikke ingrediensene til en jålete matrett, men oppskriften til saltslurryen Mesta skal bruke på norske veier.
Mesta er stadig på jakt etter å forbedre veidriften, og har over lang tid brukt teknologi og værdata for å redusere saltbruken, skriver de i en pressemelding.
Nå tar de arbeidet et skritt videre ved å teste ut Himalayasalt på veiene. Ifølge Mesta har Himalayasaltet vist seg å ha unike egenskaper når det gjelder smelting av is under kalde og vanskelige vinterforhold.
Fra i dag vil Himalayasalt bli testet i fjellstrøkene i Sør-Norge og på spesielt utvalgte kontrakter i nord, inkludert Saltfjellet i Nordland og kontrakten på veien til Honningsvåg i Finnmark.
Pålagt å bruke salt
Mesta er pålagt av veieiere som Statens vegvesen og fylkeskommunene å bruke salt i veidriften.
Entreprenørselskapet skal ha stor tro på at saltet hentet fra Punjab-distriktet i Pakistan har en vesentlig høyere kvalitet enn saltet de vanligvis henter fra Spania.
– Vi må jo bruke salt, men vi jobber kontinuerlig med å redusere bruken. Derfor er det gledelig å finne et salt som fungerer bedre selv med mindre mengder, sier kommunikasjonssjef i Mesta, Hulda Tronstad.
– Målet er hele tiden en sikrere drift og bedre kjøreforhold for norsk bilister.
Bedre kvalitet
Ifølge meldingen er Himalayasalt operativ til mye lavere temperaturer enn det spanske saltet. Visstnok helt ned til 30 minusgrader.
I tillegg skal det ha vært gjort noen undersøkelser på at fjellsalt kombinert med fjellvann utgjør en optimal miks for saltslurry. Altså den oppløsning av salt i vann som spres på norske veier. Det er ifølge Mesta, vann fra Voss som har fått best resultat i lab-tester.
– Ja, det sier seg jo nesten selv. Vann fra fjell og salt fra fjell funger som fjell på veiene, sier Hulda Tronstad. Hun er likevel spent på effekten av saltet når det tas ut på veiene.
Rosa veier
– Ser du rosa veier i den kommende tiden, så må du bare slappe av. Det kommer fra saltet, sier konserndirektør for folk og bærekraft, Tore Christensen.
Det er han som har ansvaret for beslutningen om Himalaya-saltet.
Og selv om det er kvaliteten og effekten på veiene som er den viktigste grunnen til valg av salt, er han også særlig fornøyd med at saltet er rosa:
– Mesta er opptatt av mangfold. Og det rosa saltet lyser opp en ellers ganske grå veioverflate, og danner samtidig en fin opptakt til Pride-markeringen senere i sommer.
Christensen ber nå om at norske bilister bidrar til å gjøre testen vellykket.
– Bilister som ser rosa veier, bes rapportere dette til Mesta. Det optimale er en svak rosafarge, slik du ser på saltbøssen du kjøper i butikken. Ser du for sterk saltfarge, har vi kalibrert saltsprederne feil, sier konserndirektør i Mesta, Tore Christensen.
Ps! Har du lest helt hit, her kommer et lite hint – sjekk kalenderen!