De fire brodelene til Hangarbrua ble fraktet med båt fra Stord til Trondheim, og i neste uke skal delene fraktes videre på lastebil til Leangen stasjon.
På tampen av 2024 ble Hangarbrua prøvemontert i fabrikklokalet hos Leirvik AS, som har bygd broen. I etterkant av prøvemonteringen av de fire hoveddelene, har Leirvik jobbet videre med overflatebehandling og ferdigstilling av andre detaljer, og etter tre dagers seilas er nå brodelene trygt i havn i Trondheim.
Les også: Bru i resirkulert aluminium

Her blir det første elementet (trykkbue) losset av skipet. (Foto: Vegard Thorvaldsen/Statens vegvesen)
Frakten videre
– Dette er en viktig milepæl for oss, og vi er svært fornøyde med at delene nå er i havn i Trondheim, sier Martin N. Myhre fra Statens vegvesen, byggeleder for Hangarbrua, i en pressemelding.
I neste uke, mandag 17. mars og tirsdag 18. mars, skal brodelene fraktes fra havna og videre til Leangen stasjon.
Selve spesialtransporten til Leangen vil foregå på nattestid, og skal etter planen fullføres i løpet av to netter. Ved behov kan det bli nødvendig med en ekstra natts arbeid.
– Spesialtransporten vil ledes av politiet som vil stenge og åpne traseer langs veien mens spesialtransporten passerer. Siden dette er bred last, må vi demontere en god del skilt og lysmaster i forkant av transporten, og noen trafikkøyer vil overfylles med grus for å unngå skarpe kanter. Vi vil utføre spesialtransporten på nattestid slik at vi i minst mulig grad påvirker trafikken. Den eneste endringen trafikanter bør være oppmerksomme på er at vi må stenge gateparkeringen i Stiklestadveien før transporten, sier Myhre.
Les også (ekstern lenke): Vellykket prøvemontering av Hangarbrua

Byggeleder Martin N. Myhre. (Foto: Vegard Thorvaldsen/Statens vegvesen)
Bygges sammen på Leangen
– Grunnarbeidene for Hangarbrua er i rute, parallelt med at grunnarbeidene ferdigstilles skal vi nå bruke noen uker på å montere sammen Hangarbrua ved Leangen stasjon, forteller Myhre.
Etter planen skal hele den ferdigsveisede broen heises på plass i en operasjon ved hjelp av heisekran i juni.
Etter at Hangarbrua er heiset på plass skal det utføres en del videre arbeid, blant annet asfaltering. Etter planen skal Hangarbrua, som inngår som en del av Miljøpakkeprosjektet Gildheim-Pirbrua (Hovedsykkelruter i Trondheim), åpne for gående og syklende i løpet av høsten.
– Hangarbrua kommer til å bli et vakkert «smykke» i bydelen, jeg gleder meg virkelig til vi kan åpne den for trafikk, sier Torstein Ryeng, prosjektleder for Hovedsykkelruter i Trondheim.
Fakta om Hangarbrua
Hangarbrua er 55 meter lang, 9 meter bred og veier 60 tonn. Hele broen er laget av aluminium, og brodekket er 100 prosent resirkulert med materiale fra den nedlagte oljeplattformen Gyda. Leirvik AS bygger Hangarbrua for Statens vegvesen, og byggingen startet i mai 2024. Det er mange involverte parter i Hangarbruprosjektet: Leirvik AS har prosjektert broen sammen med COWI. Leirvik AS har også samarbeidet med Hydro og Aker Solutions om det resirkulerte brodekket. Statens vegvesen samarbeider tett med SINTEF og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), hvor Veivesenet er partner i «SFI Physmet», som er et senter for forskningsdrevet innovasjon ved NTNU. Winsnes Maskin og Transport utfører grunnarbeidene for Hangarbrua.