Prosessen med å etablere et massemottak for rene masser i Ålesund har pågått i snart to generasjoner. Etter mange omkamper nærmer det seg ferdigstillelse av massegjenvinningsanlegg i Alvika.
I mange tiår har det vært behov for et massemottak for rene masser i Ålesund, men mange særinteresser har ført til stadige endringer og utsettelser av foreslåtte løsninger.
Dette har ført til at rene masser som graves opp i Ålesund-regionen, har blitt transportert over lange avstander for videre bearbeidelse.
Om kun kort tid vil et nyetablert massegjenvinningsanlegg i Alvika, om lag 15 kilometer nordøst for Ålesund sentrum, kunne ta imot store mengder rene masser og gi betydelig gevinst i form av reduserte kostnader og utslipp forbundet med massetransport i regionen.
Massemottaket skal driftes av ESAM Møre AS, som etter mange års drift har hatt flere inne på eiersiden. ESAM er forkortelse for entreprenørsamarbeid.
Det har vært mange selskaper med på eiersiden opp gjennom årene. Noen har trukket seg ut og andre er blitt avviklet av forskjellige årsaker. I dag eies selskapet av ACO Anlegg AS, Blindheim Maskin & Transport AS, Svinø Entreprenør AS og Veidekke AS. Sistnevnte kjøpte 46 prosent av selskapet høsten 2024.
Startet som 17-åring
Vi møter Jan Aage Blindheim, daglig leder i Blindheim Maskin & Transport AS, ved selskapets hovedkontor på Blindheim, litt sørøst for Ålesund sentrum. Han tar oss med på en tur over til nordsiden, til Alvika, for å se nærmere på etableringen av massemottaket.
Under turen forteller Blindheim at kampen om å få etablert et massemottak i Ålesund-regionen begynte lenge før han selv startet i bransjen.
– Jeg etablerte firmaet mens jeg fortsatt var lærling som 17-åring i 1997. Første maskinen var en Åkerman H14 som jeg brukte til å grave ut tomter på kveldstid og i helgene, sier Blindheim. Firmaet har vokst jevnt og trutt opp gjennom årene, og antall ansatte teller nå 32 personer og omsetningen er på om lag 90 millioner kroner.
Under turen kommenterer vi at i løpet av det døgnet vi har vært i Ålesund, har vi lagt merke til at det foregår veldig mye anleggsvirksomhet i og rundt byen.
– Det er stort etterslep på vedlikehold av VA-infrastrukturen i området, og kommunen har bevilget penger til oppgradering av rør og ledninger. I tillegg bygges det både nytt vannrenseanlegg og kloakkrenseanlegg. Så ja, det er mye anleggsvirksomhet i området og vi er inne på flere VA-prosjekter, sier Blindheim.
Noe som også føyer seg inn i rekken av bevis for at det er behov for å få på plass et massemottak.
30 års leiekontrakt
På veien passerer vi Bingsa industriområde, hvor det blant annet er et stort steinbrudd som driftes av Veidekke. På samme industriområde har både Veidekke og NCC hvert sitt anlegg for asfaltproduksjon, og det foregår også betongproduksjon på samme sted.
Bare noen få hundre meter forbi Bingsa kommer vi til Alvika, hvor massemottaket er under opparbeidelse. Her er det stor aktivitet med blant annet å bygge ny vei fra Alvikveien og inn til mottaket.
Blindheim forteller at de straks er ferdige med grunnarbeidene på veien, og at det skal legges asfalt om kun få dager. De skal også utføre breddeutvidelse av Alvikveien de få meterne fra Bingsa industriområde og opp til avkjøringen til massemottaket. Dette for å skape en trygg og god vei for fotgjengere, syklister og kjøretøy.
Mottaksområdet er på totalt 60 170 m2 og største fyllingshøyde på nåværende prosjektering er 33 meter. ESAM Møre har inngått 30-års leiekontrakt med grunneier.
– I starten, for veldig mange år siden, var det et rent massemottak i Alvika vi planla for. Men med tiden har det gått over til at det er massegjenvinningsanlegg som er hovedfokus. Vi skal sortere og gjenvinne mest mulig, slik at minst mulig går til sluttdeponering. Da øker også levetiden på anlegget og mottakskapasiteten betraktelig, forklarer Blindheim, da vi går rundt på den grovplanerte plassen som snart skal stå klar for å ta imot masser fra regionen.
– Vi er i full gang med opparbeidelse av voll rundt hele nedsiden av området, og akkurat nå legges høyspentledningene om for at vi skal få ferdig vollen. I tillegg skal det anlegges et sedimenteringsbasseng og kummer hvor det skal tas vannprøver, sier han.
Kun rene masser
Vi blir fortalt at det har vært mye negativitet i forbindelse å bygge ut massemottaket. Det er mange som ikke ville ha det i nærheten av seg.
– Vi har møtt en del motstand og enkelte har argumentert med at det blir mye ekstra trafikk. Det er allerede mye transport i området, og veldig mye er tomkjøring inn til Bingsa industriområde. Når massemottaket er oppe og går kan man ha lass begge veier. Enten masser fra oss eller fra steinbruddet til Veidekke. Det er gunstig både for miljøet og lommeboka, sier Blindheim.
– Her skal det kun tas imot og sorteres rene masser. Tanken er at alle entreprenører i Ålesund kan levere masser her og ta med nye masser ut. De kan også få sortert deres egne masser om de for eksempel jobber på en liten tomt inne i byen. Da kan de kjøre massene hit, få dem sortert i forskjellige fraksjoner, og så kjøre disse tilbake til samme sted, forklarer han.
Inne på området blir det flere områder for mellomlagring av forskjellige masser.
– Skulle vi for eksempel få inn mye myr, så setter vi av et eget område til lagring av denne. Kanskje myr blir mangelvare om noen år, og noen begynner å etterspørre dette, så kan vi enkelt hente ut myra fra området. Det som kan bli en ressurs i fremtiden skal enkelt kunne hentes ut igjen, sier han.
Rask avgjørelse
Tilbake på kontorene til Blindheim Maskin & Transport møter vi de andre som er med på massemottak-prosjektet.
Her er Thomas Svankil, økonomisjef i Veidekke Industri, Lars Merakerås, distriktsleder i Veidekke Industri, Tarjei Rødset, daglig leder i ACO Anlegg, Odd Ivar Svinø, daglig leder i Svinø Entreprenør, Steinar Lausund, styreleder i Mostein, og Daniel Lausund, daglig leder i Mostein. Mostein er et eiendomsselskap som er engasjert i utviklingen av det nye massemottaket, og er eier av Alvika Næringspark AS. I tillegg er også arkitekt Ole Andreas Søvik til stede.
Lars Merakerås i Veidekke forteller at selskapet hadde sett etter egnede områder for ombruk av masser i regionen, og når forespørselen om å kjøpe seg inn i ESAM Møre kom så gikk det kort tid til avgjørelsen ble tatt.
– Vi har et 20-talls anlegg rundt om i landet som driver med mottak av overskuddsmasser i en eller annen form. Vi har sett etter et anlegg hvor vi kan ta imot rene masser, men hadde ikke tatt noen avgjørelse om hvor dette skulle ligge. Så fikk jeg en invitasjon om å ta en tur til Ålesund for å prate med de som sitter rundt bordet her. Det var i februar, og etter en kort prosess i Veidekke-systemet kjøpte vi oss inn i prosjektet nå i høst, sier Merakerås.
Millioner til hubro-tiltak
Merakerås og de andre er samlet for å ha samtaler om videre fremdrift på prosjektet. Men før vi forlater dem får vi høre om forskjellige utfordringer underveis.
Det er mange ting som har måtte hensyntas og det har vært mange omkamper selv om massemottaket har vært vedtatt i kommuneplanen.
– Når vi har trodd at vi har vært i mål, så har det stadig dukket opp nye ting. Som for eksempel lyd over fjorden til Ellingsøy, spørsmål rundt sikring av masser, avrenning til sjøen og hvordan havbunnen eventuelt vil bli påvirket, og mye, mye mer. Til sammen har det vært et sted mellom 30 og 40 punkter som vi har måttet svare ut, sier Blindheim.
– Du må ikke glemme hubroen, skyter Steinar Lausund inn.
– Noen hadde observert hubro i området, og da måtte det igangsettes hubro-tiltak. Vi har måttet sikre alle høyspentmastene fra Digernes til Alvika, en strekning på ca. 15 kilometer, med spesielle plastkopper for at hubroen ikke skal få støt om den setter seg på mastene. Dette har kostet oss ca. tre millioner kroner ekstra, sier han.
De kunne ha søkt om tilskudd til tiltaket, men det kan kun gjøres innenfor en viss tid på året, og hvis de skulle gjøre dette måtte de utsette prosjektet med ett år. Det gjorde de ikke, og om kort tid kan rene masser leveres og gjenvinnes i eget etterlengtet massegjenvinningsanlegg.
ESAM Møre AS:
Siden 1990-tallet har ESAM Møre AS vært en viktig aktør i Ålesund-regionen, og har arbeidet aktivt for tilrettelegging for massemottak og massegjenvinning. Selskapet har hatt en sentral rolle i å utvikle og fremme bærekraftige løsninger for håndtering og resirkulering av masser i regionen.
Våren 2023 inngikk ESAM en avtale med Alvika Næringspark AS (Mosteingruppen) om drift av et massegjenvinningsanlegg, Alvika Miljøpark, i Alvika/Bingsa. Bygging av infrastruktur og etablering av anlegget er nå i full gang. Anlegget har en strategisk beliggenhet for massemottak, massegjenvinning og massegjenbruk, og er et viktig bidrag til å fremme bærekraftig arealutnyttelse og resirkulering i regionen.
Eierne av ESAM, ACO Anlegg AS, Blindheim Maskin & Transport AS, Svinø Entreprenør AS, har hele tiden søkt å finne løsninger for å forbedre selskapets bærekraftsprofil og inngikk 15. oktober en avtale med Veidekke Industri AS (Veidekke). Avtalen med Veidekke medfører at nåværende eiere selger seg noe ned og at Veidekke blir største eier med 46 prosent av aksjene i ESAM. De resterende 54 prosent forblir eid av de opprinnelige eierne.
Artikkelen ble først publisert i Anleggsmaskinen 9-2024.