PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. – Kvalitet på VA-arbeid henger tett sammen med tilliten i verdikjeden. Er den tilliten under press nå, spør møtelederne Jan Stenersen og Charlotte Trovaag.
PAM Norge er stolte over ha etablert VA-dagene som en vårlig tradisjon ved inngangen til sommer og prosjektsesong i bransjen, skriver selskapet i en pressemelding. Nok en gang inviteres kommuner, rådgivere, entreprenører, grossister og leverandører til konferansen VA-dagene, uka etter påske 2025.
– Vi er veldig stolte over at vannbransjens aktører og tidligere deltakere på VA-dagene har gitt gode tilbakemeldinger og signalisert at man ønsker å være med også neste gang. Vannbransjen står foran store investeringer og en økonomi under press. Da er det viktigere enn noen gang å dele kunnskap gjennom å snakke sammen, sier markedssjef Håkon Killerud i SG PAM Norge AS.
For få dager siden ble påmeldingen åpnet og et foreløpig program for VA-dagene 2025 publisert.
Verdien av å snakke sammen
Øverst på programmet finner vi nettopp verdien av å snakke sammen.
Det skal investeres store beløp i vann- og avløp de kommende årene. Hvordan løser vi det best? Kommunene vil stå overfor så mange slags utfordringer.
Både overfor eksterne aktører, men ikke minst i intern kommunikasjon mellom avdelinger og fag involvert i infrastruktur. Hvordan skal vi spille hverandre gode? Hvordan skal vi sikre at kostbare rør får bli liggende i bakken hele sin levetid, også når kommunene vokser og utvikler seg videre? Det er noen av spørsmålene VA-dagene tar opp, ifølge pressemeldingen.
– Vi får med oss tre mellomstore kommuner i Sverige, Danmark og Norge. Det er mye vi kan lære av hverandre på tvers av landegrenser, som vil komme direkte til nytte i hverdagen hjemme i kommunene. Uansett om man jobber til daglig i en stor eller liten kommune, sier møteleder Jan Stenersen.
Bransjenestoren fra Tromsø stiller som møteleder på VA-dagene 2025 i tett samspill med rådgiver Charlotte Trovaag, som på kort tid har tatt en sterk og synlig rolle i bransjen.
Politikere må svare
VA-dagene 2025 går av stabelen den første uka etter påske. Da er det politiske Norge akkurat i ferd med å våkne til valgkamp fram mot stortingsvalget til høsten. Arrangøren av VA-dagene inviterer politikere på høyt nivå inn for å diskutere et tema som angår samtlige kommuner og innbyggere i landet: Økonomi i vann og avløp.
– Investeringsbehovet er enormt, og øker nær sagt hver gang det snakkes om. Kommunene møter dette behovet med å øke gebyrene til innbyggerne betydelig. Men den økningen dekker kun de økte rentekostnadene. Hvor skal vi ta penger til alle de nødvendige tiltakene fra? Det må politikere på nasjonalt nivå svare på, sier møteleder Charlotte Trovaag.
Hun ser fram til å stille stemmesugne politikere til veggs, og avkreve dem svar som faktisk betyr noe.
Dråpen – de yngres vannpris
Et fast punkt på programmet på VA-dagene er utdelingen av Dråpen, de yngres vannpris. Utdelingen finner sted under middagen onsdag kveld. Prisen deles ut til en yngre person som har utmerket seg for sitt engasjement for faget og vannbransjen.
Programmet til VA-dagene skal bygges og utvikles gjennom vinteren. Hovedtemaene er klare:
– Verdien av å snakke sammen.
– Gebyrøkninger som renner ut i avløpet: Hva skal kommunene gjøre?
– Miljøvekting og samspill: Byggherrer snakker miljø og kvalitet, men velger pris. Hva gjør det med innovasjon og utvikling? Og hvorfor ser vi mer bruk av utførelsesentrepriser når erfaringene med samspill er så gode?
– Tillit og kvalitet henger tett sammen. Er tilliten i bransjen under press nå?
– KOFA, det store spøkelset: Hva kan vi lære?
– Kvalitet og prosjektgjennomføring: Prosjekter i praksis vi kan lære av.
– Lekkasjejakt og planverk: Hvordan forankrer vi lekkasjearbeidet godt nok i planverket?
– Vann og avløp fremover: Dyrtid, økte kostnader og anstrengt kommuneøkonomi. Hvordan ser VA-sektoren ut fremover?
Flere detaljer vil være klare tidlig i 2025.
– Konferansen er et viktig bidrag til felles kompetanseheving og utvikling i vannbransjen. Det har aldri vært viktigere enn nå, sier Håkon Killerud.