Nylig var det et stort engasjement mot nedleggelse av Kalnes vgs i Sarpsborg. I Buskerud truer fylkeskommunen å legge ned flere linjer på Kongsberg vgs, deriblant skoglinjen. Felles for begge steder er at bransjen markerer stor motstand mot nedleggelse.
Tirsdag 12. november var det igjen duket for markering mot nedleggelse av videregående skole. Denne gangen var det ved Kongsberg vgs elever, lærere, skogsentreprenører og politikere var samlet. Dette var for å markere motstand mot nedleggelse av flere linjer ved skolen, deriblant Vg2 Skogbruk.
Går tom for arbeidskraft
– Over 1000 personer jobber direkte i skogbruket i Buskerud, et av Norges største skogbruksfylker. Bedriftene har en omsetning på over fire milliarder kroner i året, og det vil ramme hele næringen om elevene blir borte, sier Bjørn Lauritzen, fagsjef i avdeling skog i MEF.
Han legger til at en undersøkelse blant skogsentreprenørene om alderssammensetningen viser at snittalderen i bransjen er 56 år.
– Det er en forgubbing i bransjen og det er et stort behov for yngre krefter. Vi kan ikke hente sjåfører fra Innlandet eller Telemark for der er problemene de samme. Vi må utdanne selv, ellers går vi tom for arbeidskraft, sier han.
I et intervju med NRK Buskerud sier Lauritzen at næringen har tett kontakt med skolen, og forteller at de har bidratt over flere år både med lærlingplasser og maskiner. I 2019 bidro lokale skogeierlag og næringen med 500 000 kroner for å kjøpe de maskinene skolen har i dag. Men det er ifølge Lauritzen, begrenset hvor mye næringen skal betale for en fylkeskommunal oppgave.
Les også: Bransjen står samlet mot nedleggelse av Kalnes vgs
Laber stemning
Utenfor den videregående skolen er skolens egen hogstmaskin parkert og elevene er samlet rundt en bålpanne, og stemningen er laber.
– Vi må prøve å påvirke mest mulig. Skoglinja er viktig og vi skal gjøre det vi kan for at den opprettholdes. Skogutdanningen her i Kongsberg strekker seg tilbake til 1960-tallet. Den gang het det statens yrkesskole for skogbruk, sier Bjørn Steinar Bottegård, faglærer ved skoglinjen ved Kongsberg vgs.
Bottegård gikk selv ved skolen for 40 år siden og kom tilbake som lærer for sju år siden.
– I en tid hvor vi skal prioritere de grønne yrkene, og tenke på fremtida synes jeg det er en merkelig prioritering av politikerne å legge ned fylkets eneste skogbrukslinje. Det er gullalder i skogbruksnæringa for tiden da det er stor etterspørsel etter tømmer, og det vil vare i mange år fremover, sier han.
Tømmerbiler i gatene
Bottegård forteller at hogstmaskinen og lassbæreren som skolen eier også skaper inntekter for skolen. De har ansatt en elev som kjører maskinene når de ikke er i bruk av elevene i undervisningen. Tømmeret de tar ut av skogen får de betalt for, på lik linje som andre skogsentreprenører.
– Vi har så langt i år tatt ut 5500 m3, mens målet for neste år er 10 000 m3, sier han.
Mens vi prater med Bottegård kommer først en tømmerbil kjørende og med et tydelig budskap malt på et seil festet på tømmeret. Så kommer en tømmerbil til og til slutt er det nærmere 15 tømmerbiler og flere pickuper fra skogsentreprenører som passerer i gatene rundt skolen. Kortesjen kjører flere runder og gir et tydelig signal fremmøtte politikere og andre om at de er mot nedleggelse av skoglinjen ved skolen.
– Det er tømmerbiler fra store deler av fylket som passerer her. Det er sterkt å se at alle disse stopper produksjonen i dag for å vise motstand mot nedleggelse, avslutter Bottegård.