Østfold fylkeskommune truer med nedleggelse av Kalnes vgs i Sarpsborg. Dette er den eneste fylkeskommunale skolen i Østfold som har anleggsteknikk- og skoglinje. Torsdag møtte flere av de største anleggs- og skogsentreprenørene i fylket opp på skolen for å markere motstand mot nedleggelse.
Nylig var det en heftig debatt og et stort engasjement blant befolkningen i Innlandet da Innlandet fylkeskommune vedtok å legge ned to videregående skoler, Skarnes og Dokka, og skolestedene Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud fra skoleåret 2025/2026.
Nå er det Østfold som skal gjennom den samme prosessen. Her er det Sarpsborg som rammes, og blant annet Kalnes vgs er foreslått nedlagt. Skolen har nesten 500 elever totalt og om lag 60 av disse går på anleggsteknikk og 20 på naturbruk med blant annet skogbruk og anleggsgartner.
Mandag denne uken ble skolene informert om forslaget fra fylkeskommunen, noe som naturligvis skapte stor uro og frustrasjon blant lærere og elever.
Samlet bransje
Torsdag møtte om lag 25 representanter fra de største entreprenørene i fylket opp på skolen for å markere motstand mot forslaget om nedleggelse.
Blant de fremmøtte var Brødrene Ødegård AS, Råde Graveservice AS, Grimsrud Maskinentreprenør AS, Park og Anlegg AS, Fosby AS, SL Stenlegging AS, Øst-Riv AS, Raa Skogdrift AS, GSM Skog AS, Viken Skog, OKAB, MEF og NAML.
Flere av de fremmøtte hadde selv vært elever ved skolen og flere av selskapene de representerer har lærlinger som har gått på skolen.
Les også: – En tragedie for ungdom og anleggsbransjen
– Galskap å legge ned skolen
Truls Sønsterud, fagleder Bygg og anleggsteknikk, tok med de fremmøtte på en omvisning for å vise hva elevene har utført av oppdrag på skolens område.
– Elevene har opparbeidet det meste av utomhusområdet rundt skolen, med blant annet stor parkeringsplass, gang- og sykkelvei og en allé inn til skolen, ridebane og 18-hulls frisbeegolfbane, for øvrig en av de mest brukte i landet med 100 000 brukere i fjor, forklarte Sønsterud.
– Det er helt galskap å legge ned Kalnes, sa han, og fikk applaus fra de fremmøtte.
Skolen har et stort øvingsfelt for de som skal bli maskinførere. Området er også prøvestasjon for fagprøver. Her har MEF Østfold og OKAB bidratt stort.
– MEF, OKAB og entreprenørene i fylket har bidratt mye mer enn fylkeskommunen med å tilrettelegge området og til anskaffelse av maskiner og utstyr, sa Sønsterud.
Fremtiden til bransjen
– Dette handler om fremtiden til bransjen i Østfold. Det må fortsatt rekrutteres nye folk til bransjen slik at befolkningen får rent vann i springen og for vedlikehold av veinettet. Dette er den eneste fylkeskommunale skolen i fylket med anleggsteknikk, sa en lett opprørt Erik Ødegård, daglig leder i Brødrene Ødegård og leder av avdelingsstyret i MEF avd. Østfold.
Ødegård, Jack Valleraune, blant annet daglig leder i JV Utvikling AS og representant i MEFs hovedstyre, og Geir-Inge Mosling, opplæringskonsulent i OKAB, er alle oppgitte over fylkeskommunens forslag om å legge ned skolen.
– Antall elever og klasser på anleggsteknikk har økt de senere årene. For tre-fire år siden var det bare to klasser, nå er det fire, og det er fortsatt et økende behov for flere elevplasser, sa Mosling.
Kalnes – én av flere
Flere videregående skoler med skoglinjer har vært eller er i fare for nedleggelse i disse tider, nå også Kalnes vgs.
– Det er helt tragisk det som skjer. Dette er en næring i vekst og som trenger fagfolk som vet å håndtere maskiner og skogen på best mulig måte, sa Bjørn Lauritzen, fagsjef i avdeling skog i MEF.
Ifølge Lauritzen er Østfold et av de største skogbruksområdene i Norge. Her tas det ut om lag 900 000 m3 per år og til en verdi av over en halv milliard kroner. I tillegg ligger to store aktører i fylket – Borregaard i Sarpsborg og Saugbrugs i Halden, og det er kort vei til Sverige hvor det ligger flere store sagbruk.
Skoglinjen ble opprettet i fjor, og hadde da fire elever. I år er det fem, og skolen har nettopp gått til anskaffelse av en ny John Deere lassbærer.
– Skolen har stor skog selv hvor elevene tar ut ca. 1000 m3 i året, noe som er en kjempefordel i forhold til å være en opplæringsbedrift. Da slipper vi å spørre andre grunneiere om lov til å øve i deres skog, forklarte Dag Ryen Martinsen, lærer i naturbruk og skog.
Tragisk for skogbransjen
– Det er tragisk for skogsbransjen om skolen legges ned. God tilgang av skogsmaskinførere er helt kritisk. Det er en krevende jobb hvor det er viktig å ha grunnleggende kunnskap om skog og miljø. Det er helt avgjørende for bransjen at den som sitter bak spakene gjør en bra jobb, sa Olav Bjella, organisasjonssjef i Viken Skog.
Viken Skog SA er et skogeiersamvirke med over 9000 andelseiere på Østlandet. Viken Skog-konsernet omsetter en tredjedel av alt tømmer i Norge.
– Dette er linjen som skaper verdier. Elver som fullfører skolen skaper kjapt verdier når de kommer ut i jobb. Hvis skolen legges ned må elever som ønsker å ta skoglinja til Innlandet. Vi som representere skogeierne skal stå på barrikadene for opprettholdelse av skolen, sa Bjella.
Den 7. november vil fylkesdirektørens innstilling bli presentert, mens politikerne i fylkestinget tar den endelige avgjørelsen 4. desember.